Китай нарече договора за сътрудничество и сигурност между Япония и САЩ продукт на Студената война, информира АП.

Коментарът е във връзка с отправена критика от САЩ през уикенда заради присъствието на кораби на китайската брегова охрана във води, към които Япония има териториални претенции.

Патрулни кораби на Китай трети ден плават край спорните острови Сенкаку

Патрулни кораби на Китай трети ден плават край спорните острови Сенкаку

През 2020 г. кораби на Китай са се появявали край островите Сенкаку рекордни 333 пъти

Говорител на китайското външно министерство потвърди претенциите на Пекин към необитаеми острови в Източнокитайско море, контролирани от Япония.

Словесната престрелка идва след публикуването на информация, че в неделя два китайски кораба на два пъти са навлезли в японски териториални води около островите, известни в Япония като Сенкаку.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби коментира, че Китай продължава да нарушава международните правила. По думите му САЩ работят със съюзниците си за отговор срещу такива предизвикателства.

Китайският говорител не отговори директно на критиката, но отбеляза, че островите са китайска територия.

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Япония и САЩ заедно ще спрат промяна на статуквото в Южнокитайско и Източнокитайско морета

Еспър потвърждава, че американско-японският договор за сигурност обхваща източнокитайските морски острови

"Американско-японският договор за сигурност е продукт на Студената война, който не трябва да вреди на интересите на трета страна или да застрашава регионалния мир и стабилност", подчерта представителят. Китай отдавна обвинява тези, които оспорват поведението на държавата, че са с "мисленето от Студената война".

Договорът от 1960 г. гарантира, че САЩ ще се притекат на помощ на Япония в случай на нападение по японските сили или територия.

Япония също протестира заради инцидента в неделя, при който китайски кораби се опитаха да се доближат до японски риболовен кораб, което принуди намесата на японски патрул.

Видео от „сблъсъка” на бойните кораби на САЩ и Русия в Източнокитайско море

Видео от „сблъсъка” на бойните кораби на САЩ и Русия в Източнокитайско море

Един от американските моряци на USS Chancellorsville е заснел видео с преминаващия руски кораб

Бреговата охрана на Япония съобщи, че за девети път тази година китайски кораби навлизат в японските териториални води около островите.

Миналия месец Китай прокара нов закон, който разрешава на бреговата охрана да стреля по чужди кораби и да унищожава постройки на острови, към които има претенции. Това увеличава опасенията, че Китай вероятно е склонен да използва сила за материализиране на претенциите си в Източнокитайско море и Южнокитайско море.