Пекин ще наложи "реципрочни ограничения" на всички американски дипломати в Китай. Те са в отговор на предприетите действия в САЩ срещу китайски дипломати. Това обяви Министерството на външните работи на азиатската държава, цитирано от АФП.

В съобщение ведомството отбеляза, че ще бъдат приложени контрамерки за всички служители в американското посолство и консулствата, както и на консулството в Хонконг. Не се уточнява какви точно мерки ще бъдат въведени.

"За да призовем САЩ да отменят погрешните си решения възможно най-скоро, китайската страна наскоро изпрати дипломатическа нота, в която обяви реципрочни ограничения за американското посолство и консулствата, включително и генералното консулство в Хонконг", подчертават от ведомството.

Преди дни китайското правителство заплаши да отговори на нови рестрикции на САЩ, които засягат китайски дипломати, такива като изискване да получат разрешение при посещение на университети или срещи с местни представители.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви миналата седмица, че тези мерки са в отговор на установения от дълго време контрол над американски дипломати в Китай.

Министерството на външните работи на Китай подчерта, че наложените на китайски дипломатически служители ограничения от Вашингтон вредят на отношенията между двете държави.