Сега Пекин е дом на повече милиардери от всеки друг град в света, според последния годишен списък на богатите на Forbes, цитиран от БиБиСи.

Китайската столица добави 33 милиардери миналата година и сега е домакин на 100, съобщи бизнес списанието. Вече побеждава Ню Йорк, в който живеят 99 милиардера.

Бързото ограничаване на Covid-19 от Китай, възходът на технологичните фирми и фондовите пазари му помогнаха да заеме първо място.

Въпреки че Пекин сега има повече милиардери от Голямата ябълка, общата нетна стойност на милиардерите в Ню Йорк остава 80 милиарда щатски долара по-голяма от тази на техните колеги в Пекин.

Най-богатият жител на Пекин е Джан Имин, основателят на приложението за споделяне на видео TikTok и главен изпълнителен директор на компанията ByteDance. Неговата нетна стойност се удвои до 35,6 милиарда долара.

За разлика от това, най-богатият жител на Ню Йорк, бившият кмет Майкъл Блумбърг, има състояние на стойност 59 млрд. долара.

Китай, заедно със САЩ имат технологични гиганти, които стават още по-големи по време на пандемията, тъй като все повече хора пазаруват онлайн и търсят източници на забавление.

Това доведе масово създаване на лично богатство за основателите и акционерите на тези технологични титани.

Китай, в който Forbes включи Хонконг и Макао в своите цифри, добави повече милиардери в списъка от която и да е друга страна в световен мащаб, с 210 нови милиардера.

Половината от новите милиардери в Китай са спечелили от производствени или технологични начинания, а сега имат и жена милиардер Кейт Уанг, която спечели от електронни цигари.

С 698 милиардера Китай се приближава към САЩ, които все още водят със 724 милиардери.

Рекордни 493 нови милирадера се присъединиха към списъка в световен мащаб миналата година, приблизително един нов милиардер на всеки 17 часа, според Forbes.

Индия има третия най-голям брой милиардери - 140.

Общо 1149 милиардери от Азиатско-Тихоокеанския регион имат стойност от $4,7 трлн., в сравнение с $4,4 трлн. в САЩ.

Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon, остава най-богатият човек в света за четвърта поредна година. Неговата нетна стойност нарасна с $64 млрд. до $177 млрд. миналата година.