Пекин забрани "нецивилизовано" поведение като да не се покрива устата и носа при кашляне и кихане, обявиха столичните власти, цитирани от АФП.

Това е част от нови регулации за подобряване на хигиената на обществото на фона на епидемията от коронавирус.

11 дни без жертви на коронавируса в Китай, в Ухан изписаха всички

11 дни без жертви на коронавируса в Китай, в Ухан изписаха всички

Общо шест случая са на местно ниво, включително пет в североизточната гранична провинция Хъйлундзян и един в югоизточната провинция Гуандун

Законите имат за цел да насърчат "цивилизовано поведение" и са свързани с борбата с коронавируса.

Нарушителите на правилата ще бъдат наказвани с глоби. Властите подчертаха, че ще се налагат глоби, ако болни хора не носят маски на обществени места.

Новите правила изискват на обществените места да има опознавателни знаци за поддържане на дистанция от един метър. Гражданите трябва да са със "спретнато облекло" на обществени места, а същото така се забранява така наречената практика "пекински бикини", при която мъжете навиват тениските си, за да показват коремите си в горещо време.

Китай опитал да блокира доклад на ЕС, че Пекин разпространява дезинформация за Covid-19

Китай опитал да блокира доклад на ЕС, че Пекин разпространява дезинформация за Covid-19

Брюксел е бил принуден да направи промени и да забави публикуването му

Пекин вече забрани "нецивилизовано" поведение като плюене на обществени места, хвърляне на боклуци, разхождане на кучета без каишка, изхвърляне на неща от високи сгради, пушене на забранени места и дефекация на обществени места.

Законите също насърчават политика да се подават сигнали при сериозни нарушения, които могат да засегнат социалния кредит на човека - система, която има за цел да оценява индивидуалните действия в обществото, макар че не е конкретизирано.