Китай се опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се твърди, че Пекин разпространява дезинформация за коронавируса, информира "Ройтерс", позовавайки се на четирима източници и дипломатическа кореспонденция.

Докладът в крайна сметка е публикуван, въпреки че това е направено преди началото на уикенда европейско време и някои критики към китайското правителството са променени или премахнати. Това според осведомителната агенция е опит на Брюксел да действа балансирано на фона на куп проблеми около кризата, предизвикана от коронавирус.

Коронавирус: ЕС "гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите"

Коронавирус: ЕС "гледа да не се конфронтира с Китай във връзка с жертвите"

За разлика от САЩ и Великобритания

Няма коментар от китайската мисия в Общността и от Министерството на външните работи.

Говорител на ЕС съобщи, че "никога не коментираме съдържание или предполагаемо съдържание на вътрешни дипломатически контакти и комуникация с нашите партньори от други държави".

Друг представител на ЕС заяви пред "Ройтерс", че докладът за разпространяване дезинформация е публикуван по обичайния ред и отрече да е имало промени.

Четирима дипломатически източници обаче разкриха пред агенцията, че докладът първоначално е трябвало да бъде публикуван на 21 април, но е било решено да се отложи, след като китайски представители коментирали извадка от доклада, публикувана от "Политико".

Високопоставен китайски представител се свързал с европейски представители в Пекин на същия ден, за да им съобщи, че "ако докладът е такъв, какъвто се описва и бъде публикуван днес, ще бъде много лошо за сътрудничеството", според дипломатическа кореспонденция, прегледана от "Ройтерс".

Висш представител на външното министерство на Китай е предупредил, че публикуването на доклада "много ще ядоса" Пекин и обвини Брюксел, че се опитва да се хареса на "някой друг", нещо, което дипломатите от ЕС разбират като препратка към Вашингтон.

Четиримата източници поясниха, че в резултат на това публикуването на доклада е било отложено, а също така има няколко разлики в сравнение вътрешната версия на доклада, с която "Ройтерс" се е сдобил и окончателният вариант, публикуван в петък.

Например на първата страница на вътрешния доклад, споделен с правителствата на страните членки на ЕС на 20 април, пише: "Китай продължава да води световна дезинформационна кампания за отклоняване на вината за избухването на пандемията и подобряване на международния си имидж. Наблюдават се открити и прикрити тактики".