Китай продължава да не съобщава истинския брой на жертвите от новия коронавирус (COVID-19) в страната. Това смятат служители в областта на националната сигурност в Лондон и Вашингтон.

Но правителствата в Европейския съюз са предпазливи относно пряко оспорване на данните на Китай, са казали източници пред Би Би Си. Това засяга и противопоставянето на Пекин заради информационната му кампания за подобряване на репутацията му и разсейване на вината му в кризата.

Китай отрече твърденията за прикриване на истинския брой на жертвите, като твърди, че е прозрачен по отношение на усилията си за борба с вируса.

На 17 април властите в Ухан, градът, от който се смята, че е тръгнала заразата, увеличиха броя на жертвите от COVID-19 с 50 процента. Те казаха, че рязкото увеличение отразявало актуализирани данни и жертви извън болниците, настоявайки, че няма прикриване.

Статистиката прибави още 1290 смъртни случая от COVID-19 в Ухан

Статистиката прибави още 1290 смъртни случая от COVID-19 в Ухан

Закъсняло, пропуснато и погрешно докладване на случаите

Но няколко лица на властови позиции в Лондон и Вашингтон твърдят, че все още смятат, че картината не е точно отражение на броя на починалите и че централното правителство в Пекин знае това. Те обаче не вярват, че Китай знае истинския брой със сигурност и го крие.

Служители на западни специални служби казват, че данните, които крият истинския брой на жертвите, вероятно са предоставени от местните китайски власти, изнервени от разкриването на пълната истина, като те стигат до Пекин, а върховните власти на страната са напълно наясно с този проблем, възникнал по веригата.

"Невъзможно е да знаем какви са данните в Китай. Това, което знаем, е, че има вероятност данните да са грешни", изтъква пред Би Би Си британският депутат Том Тугендхат, който е председател на комисията по външните работи към парламента.

Много страни изпитват затруднения с бързото съобщаване на точни данни и установяването кои смъртни случаи се дължат на COVID-19, но Китай е различен случай, аргументира се Тугендхат, защото учените там и други се страхуват "държавата да не ги накаже за това, че казват истината".

"В Китай винаги имате проблем с това, което местните власти съобщават на центъра", посочва Чарлс Партън, бивш британски дипломат в Китай, а сега старши сътрудник в мозъчния тръст "Руси".

Пекин също вероятно наглася данните за публиката в и извън страната, допълни Партън.

"Китайското правителство взима решение кой е най-ниският брой, с който можем да се измъкнем, за да подкрепим линията, че сме далеч по-успешни в справянето с това от Запада", изтъква Партън.

Помпео: Китай може да е знаел от ноември за коронавируса

Помпео: Китай може да е знаел от ноември за коронавируса

Отново кририкува Пекин и СЗО за укриване на истината

Правителствата в Европа са предпазливи да влизат в дипломатически спор с Китай в чувствителен момент. Лице, заемащо властова позиция във Великобритания, което е настояло да остане анонимно, заяви, че имало "нервност" по отношение на конфронтацията с Китай и че отношенията са "деликатни".

Страните са зависими от Пекин за доставки на жизненоважно оборудване за справяне с кризата и искат да поддържат потока на информацията отворен, за да помогне да се разбере какво се случи този път и да се предотвратят бъдещи епидемии. Според експертите подходът трябва да бъде внимателно калибриран.

"Трябва да намалим реториката и конфронтацията, защото имаме нещо по-сериозно, с което да се справяме", отбеляза Партън.

За разлика от това, в САЩ в изборна година въпросът с Китай става силно политизиран, като се конкурират призиви за твърда линия спрямо Пекин и натиск за разследване на произхода на коронавируса.

Китай отрече да е имало прикриване. "Китай е отворен и прозрачен от самото начало", увери вчера посланикът на страната във Великобритания.

Той каза, че Китай има задача да защити репутацията си от критики в медиите и западните страни, които не са представили неговата версия в историята.

Китайският вирус бе тук много преди Covid-19

Китайският вирус бе тук много преди Covid-19

ЕС все още не е свалил розовите очила, но съюзът усеща, че нещо дразни зеницата му и това идва от сигналната светлина на червената лампа, червена като знамето на Китай. А Мартин Табаков посяга да свали розовите очила

Западни официални представители твърдят, че Китай има желание да увеличи успеха си в борбата срещу вируса и да сведе до минимум всякакви опасности за ролята си за произхода на вируса и ранните неуспехи да бъдат открити. Според европейски официален представител доклад на Европейската служба за външна дейност, който разглежда разпространението на дезинформация, не е бил публикуван заради опасения относно реакцията на Китай.

В доклада, който вече е бил разпространен до страните членки и изтече в медиите, беше съобщено, че се казва, че Китай води глобална кампания за отхвърляне на вината за COVID-19 с цел подобряване на международната репутация на страната и че е имало както явна, така и скрита дейност.

От Европейската служба за външна дейност отрекоха, че докладът е трябвало да бъде публикуван, заявявайки, че е изтекъл вътрешен доклад.

Анализатори твърдят, че са наблюдавали опит от страна на китайските медии да подчертаят успеха на страната и провалите на другите в справянето с вируса (Русия също подчертава провалите на Запада в своята стратегия).

Смята се, че посланията на Китай отразяват опасенията на Пекин от критична обратна реакция, след като кризата приключи. Информация на "Ню Йорк Таймс" тази седмица също твърди, че китайски "агенти" са разпространявали дезинформация през март за блокада в САЩ.

Учени: Повече от 230 000 са заразените с коронавирус в Китай

Учени: Повече от 230 000 са заразените с коронавирус в Китай

В континенталната част на Китай бяха потвърдени повече от 55 000 случая към 20 февруари