Американският държавен секретар Майк Помпео обвини в четвъртък Китай, че може би е знаел за новия коронавирус още през ноември, като поднови обвиненията, че Пекин не е бил коректен към света, като е скрил истината, предаде АФП.

Помпео заяви в интервю, че САЩ все още искат повече информация от Китай, включително оригиналната проба от вируса SARS-CoV-2, открит в метрополията Ухан.

Първото официално потвърждение за това, което се превърна в глобална пандемия, стана на 31 декември, когато властите в Ухан съобщиха за мистериозни случаи на пневмония.

Помпео: Китайските комунисти не съобщиха навреме на СЗО за коронавируса

Помпео: Китайските комунисти не съобщиха навреме на СЗО за коронавируса

На пресконференция Помпео също обвини Пекин, че не е съобщил, че вирусът се предава от човек на човек

Администрацията на президента Доналд Тръмп остро критикува както Китай, така и СЗО, обвинявайки ги, че не са спрели болестта, която е убила повече от 180 000 души по целия свят.

Финансирането за Организацията бе спряно и според Помпео, може би няма да бъде възстановено.

Критиците твърдят, че Тръмп се стреми да се отклони от собственото си справяне с коронавируса, който е убил близо 50 000 души в Съединените щати - повече от която и да е друга държава.

Помпео преди това не изключи, че вирусът е възникнал в вирусологична лаборатория в Ухан и е поискал международен достъп до него.

Помпео: САЩ искат достъп до лабораторията в Ухан

Помпео: САЩ искат достъп до лабораторията в Ухан

Все още не е ясно как точно коронавирусът обиколи света

Китай отхвърли теорията. Учените казват, че вирусът вероятно се е предавал на хора на пазар за месо в Ухан, който е отглеждал екзотични животни.