Случаите на заразени с коронавирус в Китай може да са четири пъти повече от официалните данни, показва проучване на изследователи от Хонконг, пише "Гардиън".

Предполага се, че повече от 232 000 души са се заразили с новия Covid-19 при първата вълна в континенталната част на Китай.

Помпео: Китайските комунисти не съобщиха навреме на СЗО за коронавируса

Помпео: Китайските комунисти не съобщиха навреме на СЗО за коронавируса

На пресконференция Помпео също обвини Пекин, че не е съобщил, че вирусът се предава от човек на човек

В континенталната част на Китай бяха потвърдени повече от 55 000 случая към 20 февруари, но според проучването на учени от Училището по обществено здраве към Хонконгския университет, публикувано в авторитетното издание "Лансет", реалният брой на заразените е много по-голям, ако се вземе под внимание по-късно променената дефиниция за случай с Covid-19.

В проучването са анализирани данните до 20 февруари, събрани от мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Ухан. Изчислено е, че всяка от първите четири промени на определението е увеличила засечените и преброените случаи между 2,8 и 7,1 пъти.

Шести ден без жертви на коронавируса в Китай

Шести ден без жертви на коронавируса в Китай

Шест са внесени от чужбина, а четири са разпространени на местно ниво

Учените заключават, че до 20 февруари 2020 г. е имало 232 000 случая в Китай, а не 55 508 потвърдени случая, както китайските власти съобщават.

След събирането на повече информация за вируса и увеличаване на капацитета на лабораториите за тестване, определението за потвърден случай е разширено и включва случаи с по-леки симптоми или без епидемиологични връзки с Ухан или други познати случаи.

Китай блокира руската граница заради COVID-19, $700 за залавяне на нелегални

Китай блокира руската граница заради COVID-19, $700 за залавяне на нелегални

Затвориха град Харбин...

Китай в момента потвърждава за повече от 83 000 случая.

Много държави подлагат под съмнение представяните от Пекин официални данни за заразените и починалите от новия вирус. Миналата седмица беше разкрито, че смъртността в Ухан е 50% по-висока от официалната статистика.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 183 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 713 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".