Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси за пореден път засегна темата за продължаващия шътдаун и последиците му за 800 000 държавни служители.

Тези хора работят без заплащане. - припомни тя и запита дали президентът Доналд Тръмп намира това за нормално, след което настоя хората да си получат дължимото и да не бъдат държани като заложници.

Пелоси направи изявлението по време на седмичната си пресконференция.

Припомняме, че демократите в Конгреса считат виновен за положението именно Тръмп. До шътдауна доведе неразбирателството им с него относно стената по границата с Мексико, за изграждането на която той поиска 5,7 млрд. долара.

Самата Пелоси е против исканата стена, тъй като не намира за заплаха за националната сигурност "майките с деца по границата". Това повтори тя и днес в отговор на журналистически въпрос.

Демократите зоват Тръмп да отложи речта за Състоянието на съюза заради шътдауна

Демократите зоват Тръмп да отложи речта за Състоянието на съюза заради шътдауна

Пелоси предлага Тръмп да обяви приоритетите си през настоящата година в писмена форма

Според лидерите на демократите обаче шътдаунът е безсмислен и правителството може да продължи работата си и при продължаващи дебати в Конгреса. Тръмп обаче обяви готовност и за обявяване на извънредно положение, а шътдаунът може да се удължи с месеци и години.

Вчера Пелоси го призова да отложи годишната си реч за Състоянието на съюза пред нацията в Конгреса, докато не приключи кризата.

Втората реч на Тръмп е планирана за вторник, 29 януари.

Междувременно, стана ясно, че с писмо до Пелоси, Тръмп съобщава, че нейното планирано посещение до Брюксел, Египет и Афганистан се отлага. Като причина се посочва продължаващия шътдаун, който не позволява да се предостави военен самолет за пътуването.

Това са съобщили източници от Белия дом.