Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви по време на редовния брифинг на Щаба в петък, че щатите имат достатъчно тестове за коронавируса, за да могат да отворят отново своите икономики според плана на властите.

Така той отхвърли критиките, че администрацията не е успяла да засили достатъчно тестовете.

"Нашите най-добри здравни експерти считат, че днес имаме достатъчно количество тестове, за да отговорим на изискванията на възобновяване на първа фаза, ако губернаторите изберат това", каза Пенс.

Администрацията на Тръмп бе критикувана, че предоставя твърде малко диагностични тестове.

Тръмп: Губернаторите са отговорни за тестването за коронавируса

Тръмп: Губернаторите са отговорни за тестването за коронавируса

Властите разкриха плана за "отварянето" на страната след мерките, взети за ограничаването на епидемията

Все пак само около 3,5 милиона души в Съединените щати са тествани за коронавирус, около 1% от населението, сочат данни на университета Джон Хопкинс. Членовете на Конгреса, водени от лидера на малцинствата в Сената Чък Шумър, се стремят да добавят 30 милиарда долара финансиране за тестване в следващия законопроект за икономическа помощ.

"Президентът Тръмп трябва да получи тестове под контрол сега", заяви Шумър в петък.

Висшият държавен експерт по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи добави, че тестването е само част от смекчаване на по-нататъшното разпространение на вируса.

САЩ с план за рестарт на икономиката

САЩ с план за рестарт на икономиката

Три фази на отваряне на страната

Д-р Робърт Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, отбеляза, че правителството ще следи за евентуални огнища.