Белият дом разкри основни точки от плана в 3 фази за рестарт на икономиката след пандемията от коронавирус.

Първата фаза предупреждава за мерки, които работещите трябва да вземат спрямо онези членове на семействата им, които са от по-уязвимите групи. Пътуванията остават силно ограничени.

Във втората фаза работодателите трябва да обмислят специални помещения или да насърчават работата от дистанция, когато това е възможно.

Училища и лагери ще могат да се отворят отново.

Остава изискването да не се събират големи групи от хора на едно място, като за първата фаза те са не повече от 10 души, докато в следващите фази постепенно се увеличава. Свижданията в болници и старчески домове все още е забранено.

Несъщественото пътуване обаче вече може да се възобнови.

В третата фаза остават в сила минимални изисквания за социална дистанция, но все по-широко завръщане по работните места.

Тази война не е приключила, но може и ще бъде спечелена. Искаме да върнем страната си. Ние ще го направим скоро.", заяви президентът Доналд Тръмп.

Припомняме, че по-рано, президентът на САЩ Доналд Тръмп представи план от три етапа за постепенно сваляне на карантинните мерки в страната, въведени заради пандемията COVID-19. Според този план възобновяването на американската икономика ще се осъществи постепенно, като ще започне от щатите, които констатират, че епидемията намалява и е под контрол.

На пресконференция във Вашингтон президентът заяви, че препоръчва постепенно възобновяване на американската икономика след катастрофалното й блокиране. По думите му се открива нов фронт във войната, нарече "отваряне отново на Америка". Това ще се случи с внимателни стъпки в определени моменти.

Тръмп отваря Америка в три стъпки и щат по щат

Тръмп отваря Америка в три стъпки и щат по щат

Планът отчита възможност за нова вълна през есента на 2020 г.

Процесът ще се ръководи от губернаторите на отделните щати, а не централно от Белия дом.

"Ако трябва да останат затворени, ние ще им позволим да го направят. Ако те смятат, че е време да се отворят отново, ние ще им предоставим свободата и насоките да изпълнят тази задача много, много бързо, в зависимост от това какво искат да правят", каза Тръмп.

Според представения план в него са описани конкретни условия за заболеваемост, тестване и режим на работа на болниците, които трябва да бъдат изпълнени преди да се престъпи към отхлабване на мерките.

Планът отчита и възможността от нова вълна на инфекцията, включително и през есента на 2020 г. като залага мерки за бързо реагиране.

Обявяването на плана за отваряне на страната и рестартиране на икономиката на САЩ идва на фона на над 660 000 случая на зараза и над 32 000 починали само в щата Ню Йорк. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо изпадна в конфликт с президента и вече обяви, че няма да спазва каквато и да е заповед, която президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде да отвори отново щата си.