Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи план от три етапа за постепенно сваляне на карантинните мерки в страната, въведени заради пандемията COVID-19. Според този план възобновяването на американската икономика ще се осъществи постепенно, като ще започне от щатите, които констатират, че епидемията намалява и е под контрол.

На пресконференция във Вашингтон президентът заяви, че препоръчва постепенно възобновяване на американската икономика след катастрофалното й блокиране. По думите му се открива нов фронт във войната, нарече "отваряне отново на Америка". Това ще се случи с внимателни стъпки в определени моменти.

Процесът ще се ръководи от губернаторите на отделните щати, а не централно от Белия дом.

"Ако трябва да останат затворени, ние ще им позволим да го направят. Ако те смятат, че е време да се отворят отново, ние ще им предоставим свободата и насоките да изпълнят тази задача много, много бързо, в зависимост от това какво искат да правят", каза Тръмп.

Тръмп и СЗО: Думам ти, дъще, сещай се, снахо

Тръмп и СЗО: Думам ти, дъще, сещай се, снахо

"Китайският вирус" става още по-опасен за републиканската администрация и май е единственото нещо, които дели Тръмп от втори мандат

Според представения план в него са описани конкретни условия за заболеваемост, тестване и режим на работа на болниците, които трябва да бъдат изпълнени преди да се престъпи към отхлабване на мерките.

Планът отчита и възможността от нова вълна на инфекцията, включително и през есента на 2020 г. като залага мерки за бързо реагиране.

Нов мрачен рекорд в САЩ

Нов мрачен рекорд в САЩ

Нови 2569 починали за денонощие

Обявяването на плана за отваряне на страната и рестартиране на икономиката на САЩ идва на фона на над 660 000 случая на зараза и над 32 000 починали само в щата Ню Йорк. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо изпадна в конфликт с президента и вече обяви, че няма да спазва каквато и да е заповед, която президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде да отвори отново щата си.