Губернаторите на щатите са отговорни за тестването за коронавируса. Това обяви американският президент Доналд Тръмп по време на редовния брифинг на Щаба за борба с пандемията.

В петък президентът заяви, че САЩ са извършили 3,78 милиона теста. Правителството ще изпрати на отделните още комплекти и оборудване за провеждането на тестовете.

Вицепрезидентът Майк Пенс също успокои, че , че щатите имат достатъчно тестове за коронавируса, за да могат да отворят отново своите икономики според плана на властите.

Така той отхвърли критиките, че администрацията не е успяла да засили достатъчно федералните власти тестовете.

Администрацията на Тръмп бе критикувана, че предоставя твърде малко диагностични тестове.

По време на брифига, властите разкриха плана за "отварянето" на страната след мерките, взети за ограничаването на епидемията в страната.

Те включват и мерки за рестарт на икономиката.

Федералното правителство ще осигури финансиране за фермери в размер на 19 милиарда долара. Програмата бе оповестена от американския министър на земеделието Сони Пърдю. Тя ще включва 2 части: директни плащания и  закупуване на селскостопански стоки.

Припомняме, че по-рано от Белия дом разкриха, че това ще се случи постепенно, в няколко фази, като се запазват някои мерки, сред които най-вече изискването за отстояние между хората. 

Тръмп отваря Америка в три стъпки и щат по щат

Тръмп отваря Америка в три стъпки и щат по щат

Планът отчита възможност за нова вълна през есента на 2020 г.

Самият Тръмп обяви, че възобновяването на американската икономика ще се осъществи постепенно, като ще започне от щатите, които констатират, че епидемията намалява и е под контрол.

Описани са конкретни условия за заболеваемост, тестване и режим на работа на болниците, които трябва да бъдат изпълнени преди да се престъпи към отхлабване на мерките.

Планът отчита и възможността от нова вълна на инфекцията, включително и през есента на 2020 г. като залага мерки за бързо реагиране.

Пенс: Разполагаме с достатъчно тестове за коронавирус

Пенс: Разполагаме с достатъчно тестове за коронавирус

Въпреки критиките, че не са осугирили на щатските власти количества

Д-Антъни Фаучи подчерта, че връщането към нормалния живот ще се прави внимателно и постепенно, въпреки индикациите, че някои щати са в готовност "от утре" да свалят блокадите.