Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс защити решението на администрацията на Доналд Тръмп да забрани на посолствата да развяват знамето на дъгата по време на месеца (юни), когато се организират гей паради, пише "Гардиън".

Според Пенс забраната е "правилното решение". В интервю за NBC вицепрезидентът каза: "Ние се гордеем да служим на всеки американец", но "когато стане въпрос за американския флагщок и американските посолства, и столиците по света, само един американски флаг се вее".

Пенс, който преди беше разкритикуван заради предупреждение, че ще има "разпадане на обществото", ако се позволи на гейовете да сключват брак, заяви, че администрацията на Тръмп не е налагала ограничения американските посолства да поставят знамето на дъгата или други флагове на други места в мисията.

На най-малко четири посолства в Израел, Германия, Бразилия и Латвия не им е било разрешено да поставят знамето на дъгата. Ричард Гренел, посланикът на САЩ в Германия, който призна, че е гей, води американска кампания за декриминализиране на хомосексуализма по света. Той обяви, че би бил "горд" да развее знамето на дъгата.

Но държавният секретар Майк Помпео вярва, че флагщокът в посолствата трябва да бъде запазен само за знамето на САЩ.

Въпреки забраната някои посолства и консулства, най-вече американските мисии в Сеул, Южна Корея, и Ченай в Индия, закачиха големи знамена на дъгата на фасадите си. Посолството в Делхи беше покрито в светлина с цветовете на дъгата.