Министерството на отбраната на Съединените щати разкри в понеделник подробностите за искането на администрацията на Байдън за бюджет за отбрана за фискална година (ФГ) 2024 на стойност 842 милиарда долара, заявявайки, че Пекин остава "предизвикателството за темпото" на Вашингтон.

В изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обясни, че този бюджет е най-стратегическото искане, правено някога.

"Докато КНР се надпреварва да модернизира своята армия, този бюджет ще изостри нашето предимство чрез извършване на критични инвестиции във всички времеви рамки, театри и области", каза Остин.

Той отбеляза, че големи инвестиции ще бъдат направени в "интегрирана въздушна и противоракетна отбрана и оперативна енергийна ефективност, както и в нашето господство във въздуха, нашето господство в морето и в боеприпаси, включително хиперзвукови".

Сумата, поискана от администрацията на Байдън е с 3,2% по-висока в сравнение с бюджета за 2023 г. и с 13,5% по-висока в сравнение с бюджета за 2022 г.

Lockheed Martin ще интегрира хиперзвукови ракети в разрушителите на ВМС на САЩ

Lockheed Martin ще интегрира хиперзвукови ракети в разрушителите на ВМС на САЩ

Ракети за множество платформи, включително надводни кораби, подводници и наземни мобилни пускови установки

Изявление на министъра на отбраната Лойд Остин относно бюджета на президента за фискалната 2024 г.:

"За постигане на тези приоритети, тази бюджетна заявка свързва стратегията с ресурси, за да продължи изпълнението на нашата Стратегия за национална отбрана (NDS) за 2022 г., която е в съответствие със Стратегията за национална сигурност на президента. Тези ръководни документи определят визията и посоката на Министерството на отбраната в това, което президентът нарече "решаващото десетилетие". NDS очертава приоритетите на Министерството на отбраната и сигурността:

Защита на родината, съобразена с нарастващата мултидомейн заплаха, представлявана от Китайската народна република (КНР).

Възпиране на стратегически атаки срещу Съединените щати, нашите съюзници и нашите партньори.

Възпиране на агресия, като същевременно е подготвен да надделее в конфликт, когато е необходимо - давайки приоритет на предизвикателството на КНР в Индо-тихоокеанския регион, след това на предизвикателството на Русия в Европа.

Изграждане на устойчиви съвместни сили и отбранителна екосистема.

NDS позиционира армията на САЩ да посреща нарастващите заплахи чрез интегрирано възпиране, провеждане на кампании и предприемане на действия, които изграждат трайни предимства. Бюджетното искане на Министерството на отбраната за финансовата 2024 г. от 842 милиарда долара дава възможност на Министерството да постигне успешно тези цели за отбрана и сигурност чрез целенасочено насочване на ресурсите към най-доброто позициониране на нашите бойци, съюзници и партньори за успех.

Интегрирано възпиране

Бюджетът на президента за финансовата 2024 г. позволява на Министерството на отбраната да инвестира в способности, които ще гарантират, че поддържаме готови, смъртоносни и надеждни в битки съвместни сили с фокус върху Китай като предизвикателство за темпото на Министерството и справяне с острата заплаха, представлявана от Русия. Бюджетът прави критични инвестиции за съживяване на отбранителната индустриална база, стимулиране на иновациите и грижа за нашите хора. Заявката за бюджет за финансова 2024 г. отново включва рекордна инвестиция в изследвания, разработки, тестове и оценка (RDT&E) от 145 милиарда долара. Този бюджет също така финансира 170 милиарда долара за доставки, най-големите в историята. Комбинирани, тези инвестиции ще осигурят надеждни бойни сили във всички области.

Министър Остин нарече възпирането "крайъгълен камък на отбраната". През финансовата 2024 г. Министерството на отбраната подкрепя концепцията за интегрирано възпиране чрез осигуряване на бойни надеждни сили и безопасно, сигурно и ефективно ядрено възпиране. Инвестициите във всички домейни включват:

61,1 милиарда долара за въздушна мощ за продължаване на разработването, модернизирането и осигуряването на смъртоносни въздушни сили, включително фокус върху изтребители, включително F-22, F-35, F-15EX; бомбардировач B-21, самолет за мобилност, включително KC-46A; самолети за специализирана поддръжка; и системи за безпилотни летателни апарати.

48,1 милиарда долара за морска мощ, включително ново строителство на девет кораба на флота от бойни сили и продължаващо финансиране за постепенното изграждане на ядрени самолетоносачи клас Ford и подводници с балистични ракети Columbia.

13,9 милиарда долара за сухопътна мощ в подкрепа на модернизацията на бойното оборудване на армията и морската пехота: бронирана многоцелева машина, бойна машина-амфибия и пилотирана бойна машина по избор.

37,7 милиарда долара за модернизация на ядрени способности, включително:

Продължаващо развитие и закупуване на програмата B-21 - 5,3 милиарда долара.

Производство на втората подводница с балистични ракети Columbia - 6,2 милиарда долара.

Предварително финансиране за първа година за програмата LGM-35A Sentinel.

Усилия за развитие в подкрепа на ядрени командни, контролни и комуникационни системи.

29,8 милиарда долара за подобряване на ракетното поразяване и защита, включително:

Разработване на следващото поколение прехващач за наземна отбрана и удължаване на експлоатационния живот на сегашния флот от прехващачи.

Увеличени инвестиции в регионална мрежа за противоракетна отбрана с ракети Patriot, сензор за въздушна и противоракетна отбрана от по-нисък ранг, допълнителни батальони за противовъздушна отбрана с малък обсег и хиперзвукови оръжия и защити.

Разработване на устойчива надземна постоянна инфрачервена способност в ниска околоземна и средна околоземна орбита и продължаване на прилагането на програмата Next Generation Polar.

Интегриране на капацитета на THAAD в процеса на планиране на интегрираната система за бойно командване на въздушната и противоракетната отбрана на армията и продължаващо развитие на осмата батарея THAAD.

Усъвършенствани иновационни технологии и демонстрации, включително такива, включващи кибер операции и възможности за хиперзвукови удари.

Отбраната на Гуам срещу ракетната заплаха от Китай - 1,5 милиарда долара.

11,0 милиарда долара за доставка на комбинация от изключително смъртоносни прецизни оръжия. Инвестициите включват:

Продължаващо разработване, тестване и доставка на хиперзвукови ракети и други с голям обсег.

Обширни усилия за хиперзвукови прототипи.

Закупуване на 24 хиперзвукови ракети.

Увеличаване на капацитета на съвместната ракета въздух-повърхност, противокорабна ракета с голям обсег и стандартна ракета 6 чрез многогодишни доставки.

$33,3 милиарда в жизненоважни космически способности, устойчиви архитектури и подобрено космическо командване и контрол. Инвестициите включват:

Разработване на нови разпространени устойчиви архитектури за предупреждение за ракети/проследяване на ракети, следващо поколение надземно устойчиво инфрачервено пространство и свързани наземни архитектури - 5 милиарда долара.

Позиция, навигация и време за GPS III Follow-On сателитна поддръжка и следващо поколение система за оперативен контрол - 1,3 милиарда долара.

15 ракети-носители и подобрения на обхвата на изстрелване - 3 милиарда долара.

Защитени тактически, широколентови и теснолентови стабилни сигурни/оцеляващи/устойчиви способности и разпространено развитие на транспортния слой в ниска околоземна орбита от Агенцията за космическо развитие - 4,7 милиарда долара.

Кампания

Бюджетът дава приоритет на текущата готовност на силите, като гарантира, че спешните конкурентни изисквания на настоящето са внимателно балансирани с подготовката за бъдещето. Бюджетът на Министерството за финансовата 2024 г. продължава да дава приоритет на готовността на съвместните сили, като инвестира 146 милиарда долара за стратегическо изграждане и поддържане на сили и способности за бойни действия. Инвестициите за финансиране на високо ниво на готовност на силите включват:

Готовността на армията - 28,8 милиарда долара.

Готовност на ВМС - 52,8 милиарда долара.

Готовност на морската пехота - 4,4 милиарда долара.

Готовност на ВВС - 39,9 милиарда долара.

Готовност на космическите сили - 3,3 милиарда долара.

Готовност на командването на специалните операции на САЩ - 9,7 милиарда долара.

Съвместни способности - 7,1 милиарда долара.

Бюджетът за финансова 2024 г. включва 9,1 милиарда долара в подкрепа на Тихоокеанската инициатива за възпиране (PDI), което е 40% увеличение спрямо финансовата 2023 г. Усилията включват устойчиво и разпределено въздушно базиране, нова архитектура за предупреждение и проследяване на ракети, конструкция, позволяваща подобряване на позицията, финансиране за отбрана на Гуам и Хавай и многонационално споделяне на информация, обучение и експерименти.

В Европа бюджетът за финансовата 2024 г. позволява на Министерството да продължи да противодейства на руската агресия срещу съюзници и партньори от НАТО. Инвестициите включват:

Европейска инициатива за възпиране - 3,6 милиарда долара.

Военен принос на НАТО - 601,0 милиона долара.

Инвестиционна програма на НАТО за сигурност - 293 милиона долара.

Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна - 300 милиона долара.

Изграждане на трайни предимства

Както се подчертава както в НСС, така и в НДС, хората на отдела са неговият най-ценен актив. Министерството на отбраната има за цел да подкрепи своята изцяло доброволна военна и цивилна работна сила, като се фокусира върху икономическата стабилизация и подкрепата на семействата. Инвестициите за грижа за хората включват:

5,2 процента увеличение на заплатите за военния и цивилния персонал, най-високото увеличение на заплатите от над 20 години за нашите военни и над 40 години за нашите цивилни.

193 милиона долара за облекчаване на военни ходове чрез подобрения за разходите за настаняване и надбавки за дислокация.

Над 212 милиона щатски долара допълнително финансиране за комисариите, за да гарантираме, че нашите членове спестяват храна от над 25 процента в сравнение с местния пазар.

33,0 милиона щатски долара за стандартизиране на 50 процента отстъпка за служители, които се грижат за деца, за първото дете на работниците, които се грижат директно за децата ни по програма за развитие.

90,4 милиона долара за разширяване на целодневната предучилищна детска градина в училищата за образователна дейност на Министерството на отбраната за отговарящи на условията лица.

1,9 милиарда долара за подкрепа за семейното жилище, за да се осигурят безопасни и качествени жилища на военнослужещи и техните семейства.

209 милиона долара за предоставяне на пълна подкрепа за превенция на самоубийства, включително консултантски услуги за изложени на риск членове на службата, както и усилия за намаляване на стигмата и бариерите пред "търсенето на помощ".

В момента се оценяват над 120 препоръки, направени от независимия комитет за преглед на превенцията и реагирането на самоубийства

Департаментът инвестира в превенция и реакция на сексуално насилие, включително 637 милиона долара за продължаване на изпълнението на 82 препоръки, направени от Комисията за независим преглед на сексуалното насилие в армията, както е одобрено, и финансиране на Центъра за обучение и обучение за предотвратяване и реагиране на сексуално насилие на Съвършенство.

Бюджетът за финансова 2024 г. продължава напредъка на Министерството на отбраната за модернизиране и иновации, включително $145 милиарда в RDT&E, 4 процента увеличение спрямо приетото ниво за финансовата 2023 г. Инвестициите включват:

Наука и технологии - 17,8 милиарда долара.

Изкуствен интелект - 1,8 милиарда долара.

Резерв за експерименти за бърза отбрана - 687 милиона долара.

Съвместно командване и контрол във всички домейни (JADC2) - 1,4 милиарда долара за трансформиране на способността за водене на война чрез предоставяне на информационно предимство със скоростта на уместност във всички домейни и партньори.

Служба за стратегически капитал, създадена, за да даде възможност да привлича и мащабира частен капитал в нашите най-критични технологии - 115 милиона долара.

Бюджетното искане за финансовата 2024 г. включва 30,6 милиарда долара за боеприпаси, увеличение с 5,8 милиарда долара над заявката от миналата година, както за конвенционални боеприпаси, така и за прецизни боеприпаси, включително:

Боеприпаси - 5,6 милиарда долара.

Тактически ракети - 17,3 милиарда долара.

Стратегически ракети - 7,3 милиарда долара.

Технологично развитие - 600 милиона долара.

Индустриална база за боеприпаси над 1 милиарда долара.

Този бюджет използва безпрецедентно използване на многогодишните органи за снабдяване (MYP), предоставени от Конгреса, за да доставяме критични боеприпаси на достъпна цена, като същевременно укрепваме нашите запаси и предоставяме по-предсказуем сигнал за търсене на индустрията. Тази стратегия ще улесни ефективността на индустриалното производство, тъй като индустрията ще бъде стимулирана да се организира по по-рентабилен начин. MYP в заявката за бюджет за финансовата 2024 г. включват:

Морска ударна ракета.

Стандартна ракета RIM-174.

Усъвършенствана ракета въздух-въздух със среден обсег.

Противокорабна ракета с голям обсег.

Съвместна противодействаща ракета въздух-повърхност - разширен обсег.

Заявката за бюджет за финансовата 2024 г. инвестира 5,1 милиарда долара за повишаване на устойчивостта на военните бази и критичните способности, намиращи се там, срещу заплахи като екстремно време и кибератаки. Освен това бюджетът инвестира в подобряване на горивната ефективност на оперативните платформи на Министерството на отбраната, подобряване на капацитета, намаляване на логистичния риск и правене на нашите сили по-гъвкави и оцеляващи в тази сложна и променяща се среда. Някои инвестиции включват:

3,7 милиарда долара за устойчивост и адаптация на инсталацията, включително киберсигурни микромрежи с резервно захранване и съхранение на батерии, както и подобрения на електрическото предаване и разпределение.

271 милиона долара за армията за модернизиране на бойни превозни средства от следващо поколение, безшумни и мобилни, увеличена продължителност на работа и повече бордова електрическа мощност.

84 милиона долара за прототипи на нови платформи като самолет със смесено тяло на крилото, който цели 30% подобрение на аеродинамичната ефективност за увеличаване на обхвата и полезния товар.

Продължавайки да надгражда върху предишни инвестиции, бюджетът за финансовата 2024 г. включва 19,2 милиарда долара за поддръжка, възстановяване и модернизация на съоръжения и 16,7 милиарда долара в програми за строителство и семейно жилищно настаняване, подкрепящи нашите хора, засилване на възпирането и подобряване на критичната оперативна инфраструктура. Инвестициите включват:

Съоръжения, които поддържат подобрения в готовността - 4,6 милиарда долара.

Проекти за насърчаване на Европейската инициатива за възпиране, Тихоокеанската инициатива за възпиране и програмата за наземно стратегическо възпиране - 2,4 милиарда долара.

Критични подобрения на военноморската инфраструктура чрез програмата за оптимизиране на инфраструктурата на корабостроителницата - 2,3 милиарда долара.

Семейни жилища - 1,9 милиарда долара.

Изграждане на качествени и медицински съоръжения - 1,5 милиарда долара.

Отделът се ангажира да действа като отговорни стопани на средствата на данъкоплатците. През октомври 2022 г. заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс създаде и инициира изпълнението на Рамката за подобряване на ефективността на управлението на отбраната (PI) за определяне, идентифициране, проследяване и докладване на мерки, които са от решаващо значение за реализиране на стратегическия план за управление на Министерството на отбраната. Тези усилия позволяват на отдела да модернизира способностите и да изпълнява по-добре приоритетите на NDS. Ключовите области на PI включват:

Разрешаване на прехода на бъдещи способности - Стратегическо освобождаване от уязвими платформи и системи, които вече не могат да бъдат модернизирани или поддържани, за да се даде възможност за преход към по-модерни и способни сили.

Непрекъснати подобрения на процесите - Подобряване на практиките за управление, рационализиране на процесите и коригиране на системите в рамките на организационните нива на компонентите.

Реформи - По-мащабни и ограничени във времето усилия, предназначени да коригират структурни и/или процесни пропуски в рамките на съществуващия бизнес модел на Министерството на отбраната.

Трансформация - Промяна на бизнес модела на Министерството на отбраната - често чрез реорганизация, създаване на нови субекти/възможности и иновативни управленски практики - за фундаментално подобряване на начина, по който отделът функционира и предоставя услуги.

Бюджетът за отбрана за финансовата 2024 г. ще помогне на Министерството да подкрепи по най-добрия начин своя народ и съюзниците през това "решаващо десетилетие" и ще гарантира, че Съединените щати са готови да се справят с предизвикателствата днес, утре и в бъдещето.