САЩ продължават с твърдата си политика на военно противопоставяне на Русия. Американска бронетанкова бригада, която да е постоянно разположена в Европа, би била по-ефикасна в разубеждаването на евентуална руска агресия в региона, посочи генерал Къртис Скапароти.

През последните месеци от Пентагона посочват, че мислят да се откажат от практиката на ротация и да преминат към постоянно дислоцирани военни части на Стария континент.

Президентът на САЩ Барак Обама номинира американския генерал Къртис Скапароти за военнокомандващ на НАТО.

Скапароти към момента е командир на американските въоръжени сили в Южна Корея.

Той трябва да замени генерал Филип Брийдлав, заемащ позицията на Върховен главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Брийдлав е отявлен критик на предприеманите от Русия военни действия. В съобщение НАТО отбеляза, че е одобрил номинацията на Скапарoти.

Пентагонът планира да разположи още една допълнителна бронетанкова бригада и така в Европа ще има 3 бронетанкови бригади.

Всяка бронетанкова бригада е в състав 4200 души, с танкове и бронирани машини, разпределени сред шест източноевропейски членове на НАТО - Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България.

В случай на конфликт трите бригади заедно с предварително складираната техника ще могат бързо да сформират пълна дивизия според плановете на Пентагона. Общо в Европа има 62 500 американски войници.