Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър призова за увеличаване на разходите на НАТО, за да се удържат по-успешно най-важните стратегически конкуренти на Вашингтон, включително и Русия.

Това гласи прессъобщението на Пентагона, цитирано от "Спутник".

"Трябва да възпираме Русия. Трябва да укрепим НАТО и отново да засилим партньорите си, когато очакваме напред ", каза Еспер в телефонно интервю в събота.

Той определи Русия като малко по-малко предизвикателство от Китай, за който  заяви, че има амбицията да измести САЩ със сигурност от региона и за предпочитане на глобалната сцена.

Позовавайки се на НАТО, Еспер го нарече ключов военен съюз в Европа и добави, че САЩ трябва да продължат да работят със съюзници "за изграждане на готовност за НАТО".

"Трябваше да се уверим, че нашите съюзници и партньори допринасят поне с 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Направихме голям напредък в това през последните няколко години, но много, много повече трябва да бъде готово ", посочи той.

Държавите-членки на Алианса последователно обещаха да достигнат прага от два процента до 2024 г., като Германия заяви, че се надява да достигне целта до 2031 година.

НАТО трябвало да се превърне в "по-глобален" съюз с оглед надигането на Китай

НАТО трябвало да се превърне в "по-глобален" съюз с оглед надигането на Китай

Трябва да си сътрудничи по-активно с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония

Забележките на шефа на Пентагона дойдоха няколко седмици, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта убеждението на Алианса за укрепване на връзките с Москва на фона на страховете от нова надпревара с оръжия.

"Вярваме в диалога с Русия. Силно вярваме в контрола върху оръжията. Нова надпревара с оръжия ще бъде опасна и много скъпа. Следователно ние продължаваме усилено да работим за контрола над оръжията с Русия и това е част от това, което наричаме двойния път, диалоговият подход към Русия ", каза той пред журналисти по-рано през юли.

В същото време той посочи, че Русия модернизира въоръжените си сили и увеличава ядрените си възможности, което Столтенберг заяви, че подтиква НАТО да реагира, като гарантира, че съюзът има надеждна възпираща сила и отбрана.

Москва от своя страна многократно изразява своята загриженост относно засиленото военно присъствие на НАТО в Европа, включително продължаващото разширяване на алианса на изток.

НАТО се жалва от безпрецедентно висока активност на подводници на Русия в Атлантика

НАТО се жалва от безпрецедентно висока активност на подводници на Русия в Атлантика

"Атлантическият океан ще остане от централно значение за нас"

Кремъл подчерта, че Русия не представлява заплаха за други държави, но и няма да игнорира действия, които застрашават нейните национални интереси.