Пентагонът е предложил да се използват ядрени оръжия и при опустошителни кибератаки. Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на бивши и настоящи служители на правителството.

Нова чернова на ядрената стратегия на САЩ е изпратена на президента Доналд Тръмп за одобрение. В нея се отбелязва, че се разрешава използването на ядрени оръжия в отговор на различни унищожителни неядрени атаки по американската инфраструктура, включително и при кибератаки, което според източниците е най-разстройващо.

САЩ възпират Русия с нова ядрена бойна глава

САЩ възпират Русия с нова ядрена бойна глава

Новата ядрена политика е значително по-агресивна

От десетилетия американските президенти заплашват "първи да използват" ядрени оръжия срещу врагове само при много ограничени обстоятелства, такива като отговор срещу използването на биологични оръжия срещу САЩ. Но новият документ е първият случай, при който се включват опити за унищожаване на голяма инфраструктура като електропреносна мрежа или комуникации, които са най-уязвими при използване на кибероръжия.

Документът, наречен Преглед на състоянието на ядрените сили, е изготвен от Пентагона и в момента Белият дом прави преглед. Окончателното публикуване на новата ядрена стратегия се очаква да стане през следващите седмици.

Тръмп изоставя ядреното разоръжаване и предприема агресивна политика

Тръмп изоставя ядреното разоръжаване и предприема агресивна политика

Вашингтон обмисля да увеличи ядрения си арсенал и да намали условията

Черновата беше публикувана за първи път от HuffPost през миналата седмица.

Отбелязва се, че стратегическата картина пред САЩ е доста мрачна, тъй като се посочват не само модернизираните ядрени оръжия на Русия и Китай, а и напредъкът на Северна Корея и потенциално на Иран.

Пентагонът отказва да коментира черновата, защото Тръмп все още не е одобрил документа. Белият дом също не иска да коментира.

Но трима настоящи и бивши висши служители на правителството разкриха, че големи кибератаки срещу САЩ и интересите им ще бъдат възприемани като агресия на чужда държава, срещу която е оправдано да се използва ядрено оръжие, макар че източниците подчертаха, че ще има и конвенционални варианти за отговор.