Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да прекрати започналата в края на Студената война ера на ядрено разоръжаване, пише "Гардиън".

Вашингтон обмисля да увеличи ядрения си арсенал и да намали условията, при които може да се използва оръжие за масово поразяване.

На среща на Тръмп с топ съветниците му по национална сигурност в Белия дом през септември е представена чернова на нов Преглед на състоянието на ядрените сили (Nuclear Posture Review-NPR). Конгресът и съюзниците на САЩ са уведомени за предложенията.

Документът все още е разискван, но целта е да приключат до края на годината или началото на 2018 г.

Сред новите елементи, които се разглеждат, са ниска експлозивна сила на балистични ракети (възможно използване на ракета Trident D5, но с ограничен капацитет) с цел предимно да се сдържа Русия от използване на малки тактически ядрени оръжия при война в Балтика; крилати ракети с морско базиране (предвижда се връщане на крилати ракети Tomahawk с ядрена бойна глава, които отпаднаха от арсенала през 2013 г.); промяна на условията, при която САЩ биха използвали ядрени оръжия и инвестиции с цел съкращаване на времето (в момента е три години) при подготовка от страна на САЩ за провеждане на ядрен тест.

Президентът на САЩ многократно изразява намерението си да увеличи ядрения арсенал на САЩ. Според разпространявана информация той се е ядосал на среща с военни лидери през юли, на която му е била показана графика с намалелия запас от ядрени оръжия на страната от Студената война. Говори се, че е наредил десетократно увеличение на ядрения потенциал на страната.

Белият дом отрича информацията, но отново повтори, че целта е да се заеме по-агресивна ядрена позиция.

В петък вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви по време на визита във военновъздушна база в Северна Дакота, където са разположени междуконтинентални балистични ракети Minuteman III и стратегически бомбардировачи B-52, че администрацията е ангажирана да укрепи и модернизира ядрените си сили.

С новата политика администрацията на Тръмп иска да се прекрати започнатата от президента Барак Обама политика за ядрено разоръжаване. По време на реч в Прага през април 2009 г. Обама обяви, че САЩ ще започнат да се разоръжават и крайната цeл е свят без ядрени оръжия.

Година след речта САЩ и Русия сключиха договор Нов СТАРТ за съкращаване на ядрените оръжия.