Съединените щати считат, че изявленията на руската страна за възможността да създаде ракетни системи с наземно базиране в случай, че Вашингтон напусне Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, не показват желание от Москва за деескалация на ситуацията.

Това обяви официален представител на Пентагона, цитиран от ТАСС.

Путин предупреди за крах на световната сигурност
Обновена

Путин предупреди за крах на световната сигурност

Да се замислят тези, които използват милитаристична и агресивна риторика

Говорителят беше запитан да коментира изказването на руския лидер Владимир Путин, който по-рано днес обяви, че ако е необходимо, Русия ще създаде системи с наземно базиране в отговор на решението на САЩ да напуснат договора.

"Подобна заплаха демонстрира, че Русия няма желание за деескалация, връщане към реалността и съблюдаване на международните норми и стандарти", поясни говорителят.

Путин предупреди, че решението на Вашингтон може да доведе до разпадане на цялата архитектура на безопасност. Той подчерта, че САЩ излизат от договора "под пресилен претекст, докато самите те отдавна нарушават всичко". Путин поясни, че договорът има стабилизираща роля. Президентът добави, че в отговор на действията на САЩ Русия ще приеме допълнителни мерки за укрепване на безопасността.