Новите оръжия, които гарантират сигурността на Русия за десетилетия напред и значително увеличават потенциала на въоръжените сили на държавата, ще накарат внимателно да се замислят тези, които прибягват до милитаристична и агресивна риторика.

Снимка 396046

Източник: ЕПА

Пентагонът: Русия няма желание за деескалация и връщане към реалността

Пентагонът: Русия няма желание за деескалация и връщане към реалността

Подобна заплаха демонстрира, че Русия няма желание

Това предупреди президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с Министерството на отбраната на страната, цитиран от местни медии.

Според него новите оръжия водят до балансиране на силите и глобалната стабилност.

Той конкретно спомена свръхзвуковата ракета "Кинжал" и свръхзвуковия ракетен комплекс "Авангард".

Руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че самолетите, въоръжени с ракети, са провели 89 патрулни мисии през тази година. Той поясни, че "Авангард" ще влезе на въоръжение през следващата година.

Русия намалила бойните полети в Сирия от 110 на ден до 2-4 на седмица

Русия намалила бойните полети в Сирия от 110 на ден до 2-4 на седмица

Русия е "завършила изтеглянето на основните си сили от Сирия"

Укрепването на отбранителните способности и защитата от външни заплахи се запазват като ключови предизвикателства пред Русия, подчерта Путин.

Снимка 396047

Източник: ЕПА

Руският лидер отбеляза, че новите оръжия нямат аналог в света.

По думите му всички видове и родови войски в Русия през 2018 г. се развиват балансирано и по план, а също така се укрепва ядрената триада на държавата, която играе ключова роля за запазване на световния паритет.

Путин предупреди САЩ: Ще отговорим при унищожаване на договора за ракетите

Путин предупреди САЩ: Ще отговорим при унищожаване на договора за ракетите

Русия била против унищожаването на договора

Снимка 396049

Източник: ЕПА

Излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег ще има тежки последствия за международната безопасност, предупреди Путин.

Според него подобен ход от Вашингтон може да доведе до разпадане на цялата архитектура на безопасност. Той подчерта, че САЩ излизат от договора "под пресилен претекст, докато самите те отдавна нарушават всичко". Путин поясни, че договорът има стабилизираща роля. Президентът добави, че в отговор на действията на САЩ Русия ще приеме допълнителни мерки за укрепване на безопасността.

Опитът на САЩ да "погребе" договора за ракетите, създавал нови рискове за Европа

Опитът на САЩ да "погребе" договора за ракетите, създавал нови рискове за Европа

Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров

Като пример Путин посочи разгръщането на системи с морско базиране "Иджис" в Румъния и Полша. По думите му това е в пряко нарушение на договора, защото установките могат да бъдат използвани за изстрелване на такива ракети и да бъдат също така със сухоземно базиране.

Според Путин нищо не може да спре Русия и САЩ да постигнат съгласие, че и други държави могат да се присъединят към договора.

Снимка 396048

Източник: ЕПА

"Какво ни спира да започнем разговори за присъединяването им към настоящия договор или да започнем да обсъждаме параметрите на нов договор", попита той.

Путин съобщи, че Русия лесно може да разработи и да разположи ракети със среден обхват с наземно базиране, ако САЩ напуснат договора. Той отрече, че Москва нарушава договореностите с Вашингтон.

На 20 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да извади страната от договора. На 4 декември държавният секретар Майк Помпео официално обвини Русия в нарушаване на договора. Вашингтон наложи ултиматум от 60 дни.

Договорът е подписан от генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън на 8 декември 1987 г. Класификация на ракетите според договора: от 1000 до 5500 км - ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км - ракета с малък обсег на действие.

Ако Москва не изпълни ултиматума, САЩ ще започнат шестмесечен процес по напускане на договора.