Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва е против унищожаването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, но ще отговори съответно, ако това се случи, съобщават руските медии.

Коментарите му бяха направени ден след като САЩ обявиха ултиматум на Русия в рамките на следващите 60 дни да се завърне към изпълнението на договора, иначе те ще се оттеглят от него.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

По думите на Путин, САЩ са решили да излязат от договора много преди да направят публично изявление за това и са използвали предполагаеми нарушения от страна на Русия като предлог да го сторят.

"Това означава, че решението отдавна е било взето, но то е било взето скрито. Те мислеха, че няма да го забележим, но това вече е в бюджета на Пентагона - създаването на тези ракети. Но едва след това те обявиха публично, че напускат. Като следваща стъпка те започнаха да мислят върху кого да хвърлят вината. Е, да кажеш "Русия е виновна" е най-лесното и най-обичайното нещо за обикновения западен човек. Това не е вярно, ние сме против унищожаването на договора, но ако това се случи, ще реагираме съответно", подчерта Путин.

Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Русия плаши да удря държави, в които са разположени ракети на САЩ

Това предупреди началникът на руския генерален щаб Герасимов

Руският президент се съгласил, че много други страни все още разработват ракети със среден и малък обсег, докато Русия и САЩ се ограничиха съгласно Договора за ликвидиране на ракетите от 1987 г. В същото време той добави, че ако Вашингтон смята да има такива оръжия, Москва ще последва примера му.

"Сега нашите американски партньори очевидно смятат, че положението се е променило толкова много, че САЩ също трябва да имат такива оръжия. Какъв е нашият отговор? Просто е: ние също ще ги разработим", предупреди руският държавен глава.

Русия: НАТО манипулира, за да прикрие оттеглянето на САЩ от договора за ракетите

Русия: НАТО манипулира, за да прикрие оттеглянето на САЩ от договора за ракетите

За да прикрията истинските цели на САЩ

По думите му, САЩ едностранно са се оттеглили от Договора за борба с балистичните ракети през 2002 г., който беше един от ключовите договори в областта на международната сигурност.

"Независимо от това те не се срамуваха, излязоха спокойно от него, между другото, без никакво позоваване, те просто напуснаха и това е всичко. Всъщност същото нещо се случва сега, но те обмислят кого да обвинят за това, по мое мнение, безразсъдна стъпка", коментира още Путин.