НАТО манипулира фактите, за да прикрие истинските цели за оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"Действително, видяхме изявления от различни страни, изявление от ръководството на НАТО, Северноатлантическия алианс. Разбира се, става въпрос за ескалиране на ситуацията, до голяма степен за манипулиране на фактите, за да се прикрият истинските цели за оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег", коментира Песков.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон е обявил ултиматум на Русия в рамките на 60 дни да спази клаузите на договора, иначе ще се оттеглят от сключеното през 1987 г. споразумение.

Изявлението на Песков идва на фона на решението на американския президент Доналд Тръмп през октомври САЩ да спрат да спазват договора, твърдейки, че Русия "съществено нарушава договора". От своя страна Москва отрече тези обвинения, подчертавайки, че самите САЩ подкопават споразумението.

Русия плаши да разполага ракети на територията на съюзниците си

Русия плаши да разполага ракети на територията на съюзниците си

Ако САЩ разположат ракети в Европа

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че САЩ не са представили каквото и да е доказателство за предполагаемото нарушаване на договора от страна на Русия. Тя добави, че Кремъл оставал отворен за продължаване на преговорите с Белия дом.

"В тях (документи, които Вашингтон е предал на руското външно министерство) още веднъж имаше безпочвени твърдения за предполагаемо нарушение от наша страна на този договор. Ние многократно заявихме, че това е догадка. Не ни беше представено доказателство за наше предполагаемо нарушение", посочи Захарова.

Оттеглянето на САЩ от договора за ракетите застрашавало сигурността на Русия

Оттеглянето на САЩ от договора за ракетите застрашавало сигурността на Русия

Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег беше подписан през 1987 г. от тогавашния ръководител на СССР Михаил Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън. Лидерите се споразумяха да бъдат унищожени всички крилати и изстрелвани от земята балистични ракети с обсег между 500 и 5500 км.