Русия може да разположи ракети на територията на своите съюзници, ако САЩ разположат подобни оръжия в Европа. Това обяви влиятелният руски сенатор Константин Косачев, цитиран от "Асошиейтед прес".

Косачев, който е председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), заяви, че намерението на САЩ да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. може да даде зелена светлина за разполагането на ракети в Европа, забранени от договора.

Оттеглянето на САЩ от договора за ракетите застрашавало сигурността на Русия

Оттеглянето на САЩ от договора за ракетите застрашавало сигурността на Русия

Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров

Той предупреди, че ако такова разполагане се случи, Русия ще вземе на прицел американските ракети с оръжията си.

Косачев добави, че Русия може също така да отговори на такъв ход чрез разполагането на подобни ракети по-близо до съседите си и, "ако е необходимо, на териториите на нашите съюзници".

Косачев отбелязал също така, че тези варианти са хипотетични и Русия все пак се надявала, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. може да бъде спасен.

Литва: Русия ескалира напрежението, ракетите й застрашават Европа

Литва: Русия ескалира напрежението, ракетите й застрашават Европа

Външният министър Линкявичус предупреди…

"Работим активно с всички онези, които са готови да работят с Русия за засилване на натиска върху САЩ, за да бъде съхранен договорът", коментира руският сенатор.

Той не уточнил кои страни биха могли потенциално да приемат руски ракети. Русия има силни военни връзки със западната си съседка Беларус, която граничи с членките на НАТО Полша и Литва, а двете съюзнички проведоха съвместни военни учения в контекста на напрежението със Запада.