Русия вече няколко години нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подчерта литовският външен министър Линас Линкявичус в интервю за Дойче веле.

Той допълни, че изявлението на американския президент Доналд Тръмп за оттегляне на САЩ от договора засега е само намерение, не факт. Според министъра, това е тактически ход от страна на Тръмп, за да окаже натиск върху Москва.

По думите на Линкявичус, споразумението за контрол върху въоръженията е много важно, но не по-малко важно е то да бъде спазвано от всички страни. Ако това не се случва, нарушителите трябва да бъдат накарани да спазват ангажиментите си.

Досега обаче призивите към Русия и критиките срещу нея не дават резултат.

Разтрогването на ракетния договор - стратегически грешки за временни предимства

Разтрогването на ракетния договор - стратегически грешки за временни предимства

Ген. Съби Събев за излизането на САЩ от РСМД…

Според литовския политик, ситуацията не е драматична, тъй като контактите между САЩ и Русия продължават, предстои среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Аржентина.

Балтийските държави са обезпокоени от ракетните комплекси "Искандер", които Русия разположи в анклава Калининградска област, коментира първият дипломат на Литва. Руснаците говорят за баланс и адекватни отговори, но подобна стъпка в никакъв случай не е адекватна, тъй като балтийските страни нямат средства да се защитят от тези ракети, а от друга страна, нямат агресивни планове.

Линкявичус допълни, че руските ракети могат да носят ядрени бойни глави и са в състояние да достигнат не само Вилнюс, Рига или Талин, но и Берлин.

По думите му, разполагането им в Калининградска област е насочено към ескалиране на напрежението и това е факт, а не просто твърдение.

Ако Русия очаква честен диалог, тя трябва да покаже готовност за сътрудничество, обобщи министърът.

Линас Линкявичус е министър на външните работи на Литва от 2012 година. Преди това на два пъти е заемал поста на министър на отбраната: от 1993 до 1996 г. и от 2000 до 2004 г.

НАТО: САЩ спазват договора за ядрените ракети, проблемът е Русия

НАТО: САЩ спазват договора за ядрените ракети, проблемът е Русия

Договорът не можел да бъде ефективен, ако Русия го нарушава