Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег (INF) представлява заплаха за сигурността на Русия, предаде ТАСС.

Той добави, че ако САЩ продължат с намерението си да се оттеглят от договора, такова действие ще изисква "съответен отговор".

И Меркел обвини Русия, че нарушава ракетния договор

И Меркел обвини Русия, че нарушава ракетния договор

Москва „от дълго време не спазва нормите на този договор“…

"Изразихме опасения от нарастващото напрежение в Европа, което в голяма степен е резултат от растящата военна активност на НАТО в близост до нашите граници и обявеното намерение на Вашингтон да се оттегли от INF. Това става, без да се споменава, че това създава опасности за нашата сигурност, което изисква съответстващ отговор от САЩ и от Организацията на договора за колективна сигурност", посочи Лавров.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че Москва ще отговори на решението на САЩ да се оттегли от INF. Той изтъкна обаче, че Русия все още е отворена за диалог с Вашингтон, като се "надява", че ще вземе под внимание този въпрос "с пълна отговорност".

Литва: Русия ескалира напрежението, ракетите й застрашават Европа

Литва: Русия ескалира напрежението, ракетите й застрашават Европа

Външният министър Линкявичус предупреди…