Перу отвори Мачу Пикчу само за един японски турист, който чака почти седем месеца да влезе в архитектурния комплекс на инките. Туристът е блокиран в южноамериканската страна заради пандемията от коронавирус, пише "Гардиън".

На Джесе Такаяма бе позволено да влезе благодарение на внесената от него специална молба. От средата на март той е блокиран в малкия град Агуас Калиентес, намиращ се в долината до Мачу Пикчу, съобщи министърът на културата Алехандро Нейра.

"Той е пристигнал в Перу с мечтата си да влезе", каза Нейра на виртуална пресконференция. "Японският гражданин влезе заедно с нашия ръководител на парка, за да може да направи това преди да се върне в страната си", подчерта министърът.

33 305 души са починали от коронавирус в Перу - най-високата смъртност на глава от населението в света. Международните полети са възобновени, но пандемията разруши туризма на страната.

Такаяма, получил билета за Мачу Пикчу през март, посети културната забележителност в събота. Той е първият турист от седем месеца, който влезе в Мачу Пикчу. Първоначалният му план бил да прекара няколко дни в Перу, за да посети Мачу Пикчу.

"Това е толкова удивително! Благодаря ви", обяви той във видео на върха на Мачу Пикчу.

Нейра съобщи още, че през ноември ще отворят архитектурния комплекс за местни и чуждестранни туристи. Ще се допускат само 30% от нормалния капацитет от 675 души на ден.