САЩ финансирали рок банди във Венецуела да запишат песни за насърчаване на демокрация и подкопаване на режима на Уго Чавес.

Информацията разпространява "Гардиън", позовавайки се на документи, публикувани след молба по Закона за достъп до обществена информация.

Трети ирански танкер достигна Венецуела

Трети ирански танкер достигна Венецуела

Остават още два

Повече от 10 банди са сключили договори през 2011 г. за създаване на нови песни, насърчаващи свобода на изразяване в богатата на петрол държава. Схемата за 22 970 долара, която кулминира с рок конкурс, е била одобрена от неправителствената агенция Национален фонд за демокрация (NED), отговорна за поощряване на демокрация в чужбина.

Частично редактираните документи са разкрити от Тим Гил, социолог от Университета на Северна Каролина в Уилмингтън, и те показват опитите на американски представители да насърчат сред венецуелската младеж свобода на изразяване, връзката им с демокрацията и състоянието на демокрацията в страната.

САЩ погва съпругата на Мадуро

САЩ погва съпругата на Мадуро

Американски прокурори готвят обвинения за наркотрафик и корупция

Гил коментира, че разкритията са в разрез с общоприетото, но не са изненадващи.

САЩ се опитваха да свалят Чавес, което е една от причините за антиамерикански настроения в страната. Популисткият лидер беше за кратко свален с военен преврат през 2002 г. По-късно стана ясно, че администрацията на Джордж У. Буш е знаела предварително за преврата, въпреки че Вашингтон се дистанцира публично.

Това не е единственият път, при който САЩ са се опитали да предизвикат недоволство чрез музика в латиноамериканска държава. През 2014 г. беше разкрито, че организацията USAid тайно се е опитала да проникне на ъндърграунд хип-хоп сцената в Куба.

Чавес почина от рак през 2013 г. Страната се управлява от Николас Мадуро.