Русия, от една страна, САЩ и НАТО, от друга, са на съвсем различни пътища и това е причина за безпокойство. Това каза в интервю за CNN прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. Извадки от интервюто са цитирани от Bloomberg, съобщава ТАСС.

"Има някакво разбирателство между нас. Но като цяло, по принцип, сега можем да кажем, че оставаме на различни коловози, напълно различни коловози. И това не е добре, това е притеснително", каза той за преговорите от изминалата седмица.

Песков повтаря необходимостта Русия да получи правно обвързващи гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, защото в противен случай Киев би имал легитимна възможност да се присъедини към алианса.

САЩ: Русия подготвя операция под чужд флаг като повод да нападне Украйна

САЩ: Русия подготвя операция под чужд флаг като повод да нападне Украйна

Фалшиво нападение срещу руснаци…

Песков обяснява, че няма военна ескалация от страна на Руската федерация срещу Украйна, а САЩ не са представили доказателства за обвиненията си срещу Москва.

Водещият на CNN коментира, че има "доклади", че Русия планира "военна ескалация или атака срещу Украйна" и попита говорителя дали може да каже, че това не се случва или няма да се случи. "Виждате, че това не се случва. Това е първото", отговори Песков.

"Второ, снощи чухме изявление на г-н Съливан. И той обеща да публикува доказателства за тези обвинения в рамките на 24 часа, ако не се лъжа. Ние все още чакаме тези доказателства. Знаете ли, ние живеем в свят на фалшиви обвинения или фалшиви новини, свят на лъжи. Докато не се докаже по някакъв начин с нещо, но с нещо видимо или нещо очевидно, ще продължим ...  да смятат, че това са фалшиви новини и фалшиви обвинения", каза Песков.

Той твърди, че Русия няма нищо общо с хакерски атаки срещу украински правителствени сайтове. "Видяхме тези съобщения. Нямаме нищо общо с това. Русия няма нищо общо с тези кибератаки. Чухме обвинения срещу Русия, че Русия стои зад това. Но не са предоставени доказателства. Ние виждаме това като продължение на други необосновани обвинения срещу Русия. Свикнали сме с факта, че украинската страна обвинява Русия за всичко, дори за лошото време в страната им".

Напрежението по границата с Украйна е прекомерно, така че Русия настоява за конкретен отговор на предложенията си за гаранции за сигурност, каза Песков. "Всичко това са много опасни съвпадения, изключително опасни. Затова ние настояваме за решаване на тази ситуация, на проблема".

"Защото имаме твърде голямо напрежение на границата. Имаме твърде голямо напрежение в тази част на Европа. И разбира се, това автоматично създава повече проблеми, така че е изключително опасно за нашия континент. Именно поради тази причина ние настояваме да получим директен отговор на нашите опасения, много специфичен отговор на нашите много конкретни предложения. Това е единственият начин да се намали напрежението в настоящата ситуация."

Макрон: Преговори с Русия са необходими за намаляване на напрежението в Европа

Макрон: Преговори с Русия са необходими за намаляване на напрежението в Европа

Нивото на напрежение е високо, но "стратегията на диалога винаги дава плодове"