Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира изявление на бившия президент на Грузия и бившия губернатор на Одеската област Михаил Саакашвили, че руският президент Владимир Путин възнамерява да възроди СССР до 2024 г. Това съобщи РИА "Новости".

"Не, няма такива планове", заяви говорителят.

Саакашвили обяви плановете на Путин до 2024 г., в които влиза анексия на Грузия, Армения, Беларус, Молдова и по-голямата част от Украйна, освен Западна ѝ част. Той отбеляза също, че част от плана на руския президент е опит да се принудят тези държави да декларират неутралитет, за да отслабят лидерите на тези държави.

Освен това Саакашвили каза, че руските и грузинските власти водят преговори относно неутралния статут на Грузия. Той смята, че това ще допринесе за невлизането на Грузия в НАТО и Европейския съюз. В същото време Саакашвили не посочи източниците на своята информация.

Коментирайки тези думи, Песков каза, че тези данни не са верни. - Не - каза той, отговаряйки на съответния въпрос.

През юни в грузинската столица бяха проведени протести, причинени от факта, че депутатът от руската Държавна дума Сергей Гаврилов зае председателя на спикера на грузинския парламент по време на сесия на Междупарламентарната асамблея на православието. Това предизвика недоволство на местната опозиция, която инициира митинги в Тбилиси. В резултат Владимир Путин подписа указ, който забранява на руските авиокомпании да летят до Грузия. Държавната дума предложи да въведе санкции срещу Грузия, но руският президент отхвърли тази идея.