Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отрече американските обвинения за участие на руски хакери в компютърни атаки, призовавайки за прекратяване на "неоснователни обвинения на руснаци", съобщава ТАСС.

"Още веднъж мога да отрека тези изявления, тези обвинения", заяви говорителят на Кремъл пред репортери в понеделник, коментирайки информацията, която се появи в САЩ за кибератаки срещу американски институции и компании, за които се твърди, че са извършени от руски хакери.

"Ако в продължение на много месеци има някакви атаки и американците не могат да направят нищо по въпроса, вероятно няма нужда да обвиняват руснаците толкова неоснователно за всичко, ние нямаме нищо общо с това", обяснява той. 

"Още веднъж искам да ви напомня, че именно президентът Путин предложи на САЩ да се съгласят и сключат споразумение за сътрудничество в областта на киберсигурността и информационната сигурност". Според Песков "това би позволило на двете страни да си сътрудничат и да се противопоставят на всякакви киберпрестъпления, опити за кибер шпионаж и т.н. Тази инициатива на Путин не получи отговор в САЩ".

По-рано Министерството на търговията на САЩ потвърди за хакерска атака над на компютърна мрежа, разположена в нейната структура на Националната администрация за телекомуникации и информация. ФБР разследва. "Ройтерс" съобщава, че американската разузнавателна общност се притеснява, че хакери, които са нападнали правителството и Министерството на финансите, може да са използвали подобни методи, за да проникнат в други структури на правителството на САЩ.

Ситуацията е толкова сериозна, че според агенцията е свикано спешно заседание на Съвета за национална сигурност в Белия дом. Според източници на The Washington Post, хакери, работещи за руското правителство, стоят зад тези кибератаки.

Хакери "ударили" правосъдното министерство на САЩ

Хакери "ударили" правосъдното министерство на САЩ

Проучва се каква информация е изтекла