Лейбъристката партия на Великобритания претърпя едно от най-големите си поражения на парламентарни избори от десетилетия. Десетки места на партията, контролирани от десетилетия, паднаха в ръцете на Консервативната партия.

Днес сутринта партията започна анализ какво се случи на изборите. Дебатът вероятно ще окаже влияние върху посоката на партията през следващите години.

"Гардиън" представя пет причини защо лейбъристите загубиха:

Джереми Корбин

Министри от кабинета в сянка побързаха да похвалят скромността и честността на лидера на лейбъристите в интервюта вчера, но след публикуването на екзитпол много кандидати обявиха, че една от причините за загубата е непопулярността на Корбин. Джереми Корбин влезе в кампанията с най-ниския рейтинг на опозиционен лидер от края на 70-те г. на миналия век. По-възрастните избиратели в провинцията не са забравили подкрепата на Корбин за ирландското републиканско движение в миналото. В Лондон антисемитизмът и впечатлението сред хората, че няма намерение за извинение са се оказали ключов въпрос. Някои политици директно обвиняват Корбин за загубата.

Манифестът

В манифеста "Време е за истинска промяна" на Лейбъристката партия са поместени изключително много предложения. Партията се опита да засегне всеки сектор от обществото - от безплатна грижа за възрастните, висше образование без такси, намаляване на възрастта за гласуване до 16 г. и други. Някои кандидати отбелязаха, че са били принудени да не повдигат много от въпросите, за да не натоварват хората с ангажименти. Източник от лейбъристите коментира: "Не е свързано с това, че хората не харесват политиките, хората смятат, че е твърде много за тях". Изтъква се, че манифестът е твърде дълъг и твърде подробен. Програма за 10 г., а не за правителство.

Стратегията за Брекзит

Лидерите на Лейбъристката партия бързо обвиниха Брекзит за засенчването на техния радикален вътрешен дневен ред, но представители на кабинета в сянка вярват, че подходът им към ЕС е изключително неясен. В кабинета им има разделение относно политиката им за предоговаряне на споразумение за Брекзит с ЕС в рамките на три месеца и подлагането му на референдум в рамките на 6 месеца, ако лейбъристите спечелят. Председателят на лейбъристите Иън Лавери коментира пред Би Би Си, че пренебрегване на желанията на 17,4 милиона британци "не е добра рецепта".

Разпадане на "червената стена"

Въпреки обещанията да наложат данък на милиардерите, за да инвестират в обществени услуги, които ще помогнат на британците с по-ниски доходи, предложението на лейбъристите не успя да убеди старите въгледобивни, стоманодобивни и производствени градски центрове. Така наречената "червена стена", издигната с места в като Бословър, Родър Вали, Блит Вали, Дарлингтън и Редкар, е разбита от торите. На някои места лейбъристите имаха контрол 100 г. Има критика по адрес на Корбин, представител на средната класа в Северен Лондон, че не е успял да призове лично работническата класа въпреки политиките си.

Предизборната стратегия

След изборите Лейбъристката партия детайлно ще разгледа разпределението на поддръжниците и активистите в страната. Лейбъристите се целиха в мнозинство и се опитаха да разширят базата си. Митинги се проведоха на сигурни места като Бирмингам и Бристъл, но също и в маргинални като Телфорд, Мидълзбро Саут и Ийст Кливланд. Някои активисти се оплакват, че Momentum (организация, която подкрепя Корбин и лейбъристите), която се превърна в предизборна сила през 2017 г., е фокусирала усилията си само върху ултрамаргинални места и тези с кандидат, който е свързан с политиките й. Това може да е изложило някои места с мнозинство между 3000 и 5000 на риск, защото групата не винаги има силно присъствие на място. Значителни усилия и работна ръка бяха хвърлени за трофейни места като това на Борис Джонсън в Uxbridge и South Ruislip и други, които бяха задържани от торите.