Пета вечер на протести в Барселона заради срещу вкарването в затвора на рапър за обида на полицията и монархията. Организаторите призоваха за нови демонстрации в Мадрид и Барселона, където 80 демонстранти вече бяха арестувани след сблъсъци с полицията, имуществени щети и грабежи. Повече от 100 души бяха ранени при протестите. Съботната акция също се провежда при засилено полицейско присъствие, предаде "Гардиън".

Полицията в Каталуния съобщава за поне три нападения срещу полицейски участъци. В петък вечерта бяха разбити банковите офиси в центъра на Барселона, изгорени контейнери за боклук и разграбени магазини за спортни стоки. Кметът на Барселона Ада Колау призова за спокойствие. "Защитата на свободата на изразяване в никакъв случай не оправдава унищожаването на собствеността, стресирането на нашите съграждани и ощетяването на бизнеса, който вече е ударен от кризата", каза тя.

Хиляди протестираха в Барселона в подкрепа на арестувания рапър

Хиляди протестираха в Барселона в подкрепа на арестувания рапър

14 души са арестувани

По-рано тази седмица десетки полицаи щурмуваха Университета на Лерида в Североизточна Испания и арестуваха рапъра Пабло Хасел, след като се барикадира в университета. Хасел, известен с крайнолевите си убеждения, трябваше да се предаде на полицията миналия петък, за да излежи 9-месечна присъда от 2018 г. Присъдата предизвика дебат в Испания и накара правителството да обяви, че ще направи законите за свободата на словото по-малко ограничаващи.

Хасел бе осъден заради песни и съобщения в "Туитър", в които споменава баската сепаратистка паравоенна група ETA, сравнява испански съдии с нацисти и нарича бившия крал Хуан Карлос мафиотски бос.

След ареста вицепремиерът Кармен Калво заяви пред журналисти, че вкарването на хора в затвора по въпроси за свободата на словото не трябва да се случва в демокрация като Испания.

Стотици културни дейци се подписаха под петиция срещу наложената присъда на Хасел, сред тях е и известният филмов режисьор Педро Алмодовар, актьорът Хавиер Бардем и други.

За поредна вечер Испания отказа да заспи

За поредна вечер Испания отказа да заспи

Протести в защита на задържан рапър

Петицията сравни Испания с държави като Турция и Мароко, където културни дейци са вкарвани в затвора.