Петима турски войници са убити при атака на наблюдателен пост в сирийската провинция Идлиб, съобщават АФП и АП.

Нападението е извършено от сирийската армия.

Министерството на отбраната на Турция поясни, че петима турски войници са убити при атака на сирийските правителствени сили по турски военен пост в района на Тафтаназ в Идлиб. Други петима войници са ранени. 

Източници съобщиха пред "Ройтерс", че турските сили са отвърнали на атаката.

Междувременно ООН съобщи, че подкрепяната от Русия офанзива на сирийската армия е разселила 689 000 души в провинциите Идлиб и Алепо.

Днес руска делегация се завърна в Турция за допълнителни разговори във връзка с покачващото се напрежение в северозападната сирийска провинция Идлиб. Първият кръг преговори през миналата седмица не даде резултат.

Сирия освободи 600 кв. км в Алепо и Идлиб от терористи

Сирия освободи 600 кв. км в Алепо и Идлиб от терористи

Правителството си възвърна контрола над десетки населени места в региона

Миналата седмица Турция изпрати стотици единици бойна техника и войници в провинция Идлиб. На 3 февруари при схватка между армиите на Сирия и Турция загинаха 8 турски войници и 13 сирийски военнослужещи. Турция предупреди Сирия да се върне към договореното през 2018 г. за спиране на огъня в зоните за деескалация.

Иран готов да посредничи между Турция и Сирия

Иран готов да посредничи между Турция и Сирия

За да разрешат различията си чрез дипломация

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че двете делегации са разменили предложения за ситуацията в Идлиб по време на първата среща в Анкара в събота. Руският екип се върна в Анкара в понеделник след посещение в Йордания за допълнителни обсъждания, добави той.

Сирийската армия обеща да продължи кампанията си.

Сирия - свърши ли меденият месец на Путин и Ердоган?

Сирия - свърши ли меденият месец на Путин и Ердоган?

Пореден обрат във войната в Сирия или временна ескалация на напрежението - рано е да се отговори, но за първи път се водят боеве с такъв мащаб между Турция и силите на режима на Башар Асад