Цените на петрола на световните пазари се сринаха до най-ниското си ниво от 2009 година, докато държавите от ОПЕК продължават да увеличават производството, а Иран планира да засили износа на „черно злато”, съобщават световни агенции.

Американският лек суров петрол WTI се продава за под 35 долара за барел, докато еталонът „Брент” се търгува за под 37 долара.

Заместник-министърът на петрола на Иран обяви, цитиран от „Блумбърг”, че „няма никаква възможност” Иран да отложи плановете си за увеличаване на доставките дори и цените да продължават да падат. Техеран очаква международните санкции да отпаднат в началото на януари и да удвои износа на петрол. Към момента страната изнася 1,1 милиона барела на ден.

Русия смята, че цената на петрола може да падне под 30 долара за барел през 2016 година и да се запази на подобни нива през цялата година. Централната банка на страната прогнозира следващата година един барел да се продава за около 35 долара и че при такава цена БВП може да се свие с 2-3%.

Миналата седмица американският лек суров петрол WTI се търгуваше под 37 долара за барел на световните пазари за първи път от началото на 2009 година. В същото време един барел еталон „Брент” падна под 40 долара.