Петролният фонд на Норвегия планира да започне съдебно дело срещу Volkswagen, съобщава в. „Файненшъл таймс”.

Петролният фонд на Норвегия, чийто активи се оценяват на $850 млрд., е четвъртия по големина акционер в германската автомобилна корпорация. Инвеститорите са разгневени около скандала с емисиите и управлението на VW.

"Ние бяхме информирани от нашите адвокати, че поведението на компанията поражда правни искове съгласно германското законодателство. Като инвеститор е нашата отговорност за опазване на собствеността на Фонда във VW," каза главният инвестиционен директор за капиталови стратегии Петер Йонсен.

Автомобилният гигант е разследван от няколко държави, включително Германия, след като призна, че на 11 милиона автомобила по света са поставени устройства и софтуер, които представят лъжливи данни за вредните емисии от колите при тестове.

Компанията подчерта, че около 2,8 милиона автомобила в Германия имат такъв софтуер, който превключва дизеловия двигател на степен отделяне на по-малко емисии по време на тестове и изключване на програмата, когато автомобилът се движи по пътищата.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света.

Скандинавската страна стана седмият по големина износител на петрол в глобален мащаб, след като през 1969 г. започна добив на петрол в Северно море. Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1 процент от акциите в обращение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.

Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4 процента годишно.