Корпорацията Johnson & Johnson се е обърнала към конкуренти в производството на ваксини срещу коронавируса с молба да обединят усилия за проучване рисковете от тромбози, но от Pfizer и Moderna са отказали, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Само AstraZeneca, чиято ваксина създава подобни тромбози след ваксинация, се е съгласила, пише изданието, позовавайки се на източници.

Вестникът пише още, цитирайки източниците, че от J&J са се опитали да изградят неофициален съюз за ползите и рисковете от ваксините, както и да отговорят на притесненията след случаите на тромбози.

Не се съобщават подобни случаи при хора, които са получили от ваксината на Pfizer и Moderna.

От двете компании са отклонили предложението. Те са заявили, че ваксините им изглежда са безопасни. Тяхното възражение също е свързано с това, че те не виждат необходимост от дублиране на действията на регулаторите и компаниите, които вече разследват случаи на тромбози и причините за появата им. Едно от основните им притеснения е, че безопасността на ваксините на Pfizer и Moderna може да бъде помрачена при съюз с други производители на ваксини.

Само от AstraZeneca са се съгласили.