Pfizer оттегли заявлението си за спешна употреба на своята ваксина COVID-19 в Индия, съобщава АП.

Компанията заяви в петък, че е участвала в среща на експерти на регулатора на 3 февруари. Въз основа на обсъждането на тази среща и "нашето разбиране за допълнителна информация, от която регулаторът може да се нуждае, компанията реши да оттегли заявлението си на този път", се казва в изявление.

През декември компанията бе първата, която се обърна към индийския регулатор за своята мРНК ваксина, разработена от немската BioNTech.

Те бяха последвани от заявленията за две други ваксини - версия на AstraZeneca, направена от Института за серум в Индия и друга от индийската компания Bharat Biotech - която в крайна сметка получи одобрение за спешна употреба на 3 януари.

ЕС: Ваксината на Pfizer/BioNTech не е свързана със смъртни случаи

ЕС: Ваксината на Pfizer/BioNTech не е свързана със смъртни случаи

Европейската агенция по лекарствата уточни, че е проверила смъртните случаи

Министерството на здравеопазването на Индия обаче заяви, че Pfizer не е направил презентацията си пред експерти, които трябва да одобрят ваксината, преди регулаторът да може да даде зелена светлина за използването й в Индия.

В изявлението Pfizer заяви, че ще продължи да се свързва с властите и че е поел ангажимент да предостави ваксината си за употреба в Индия. Компанията заяви, че ще "изпрати отново искането си за одобрение с допълнителна информация, когато стане достъпна в близко бъдеще".

Не е ясно каква информация е потърсила комисията от експерти от Pfizer на 3 февруари.

Служителите на индийското министерство на здравеопазването посочват, че ваксината Pfizer не е непременно най-подходяща за Индия, тъй като за съхранение се изискват много студени фризери, които не са лесно достъпни и поради високата си цена.

Индия започва масова ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари

Индия започва масова ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари

Страната се надява да имунизира 300 млн. души през първите 6-8 месеца на тази година