Северна Корея отвърна на САЩ, обвинявайки администрацията на Доналд Тръмп в "расистка политика", ограничаване свободата на словото и достъпа на гражданите до здравеопазване, съобщава "Ройтерс".

Институтът за международни изследвания на КНДР публикува "Бялата книга с нарушения на правата на човека в САЩ през 2017 г." и го разпространи чрез дипломатическата си мисия в Женева.

Докладът не се отнася до спора между Северна Корея и САЩ за ракетната и ядрена програма на тоталитарната държава или международните санкции.

В първата си реч пред Конгреса "За състоянието на съюза" американският лидер нарече ръководството на КНДР "извратено". Той подчерта, че много скоро Северна Корея може да заплаши САЩ.

Тръмп призова американците да живеят като семейство

Тръмп призова американците да живеят като семейство

В първата си годишна реч пред конгреса той отправи патриотични послания…

"Расовата дискриминация и мизантропията са много сериозни проблеми, присъщи на социалната система на САЩ и те са се увеличили от встъпването в длъжност на Тръмп", се отбелязва в Бялата книга на Пхенян.

"Расовото насилие в Шарлотсвил, Вирджиния, на 12 август, е типичен пример за апогея на расистката политика на настоящата администрация", се допълва още.

Тръмп, който пое управлението преди година, е назначил в кабинета си милиардери, пояснява се в документа и се изброяват следните имена: държавният секретар Рекс Тилърсън, търговският секретар Уилбър Рос, финансовият министър Стивън Мнучин и военният министър Джеймс Матис.

"Общите активи на държавните служители на ниво заместник-министри и нагоре в настоящата администрация са на стойност 14 милиарда", подчертава се в Бялата книга.

В документа се акцентира, че в САЩ няма медийна свобода и свобода на изразяване, като през последната година са се увеличи атаките срещу медиите.

Все повече хора са безработни и бездомни, посочва КНДР и допълва, че САЩ са една от малкото държави в света, в които няма платено майчинство, а също така много заболели хора не могат да си позволят да платят за медицинска помощ.

"САЩ - "защитници на демокрацията" и "борци за човешки права", вдигат шум за човешките права, но никога не могат да скрият истинското си лице на груб нарушител на правата на човека", акцентира КНДР.

Докладът е публикуван седмици преди ежегодната сесия на Съвета на ООН по човешките права в Женева.