Северна Корея е подготвила за изстрелване нова ракета със среден обсег на действие, съобщава южнокорейската новинарска агенция „Йонхап”, цитирана от АП.

През уикенда КНДР обяви, че успешно е тествала балистична ракета от подводница на фона на продължаващите военни учения между САЩ и Южна Корея. Представители в Сеул съобщиха, че не могат да потвърдят дали изпитанието в събота е било успешно.

КНДР завърши подготовката за ново ядрено изпитание, алармира Сеул

КНДР завърши подготовката за ново ядрено изпитание, алармира Сеул

Според източниците техническата подготовка

Днес „Йонхап” отбелязва, позовавайки се на южнокорейски източник, че военните имат доказателства, че Пхенян скоро ще изстреля ракета със среден обсег „Мусудан”.

От военното министерство на Южна Корея информираха, че нямат такава разузнавателна информация. Официални представители от Южна Корея често отказват да обсъждат оръжията на КНДР публично, защото не искат да разкриват разузнавателна информация.

КНДР изстреля балистична ракета от подводница
Обновена

КНДР изстреля балистична ракета от подводница

Информацията излиза на фона на сигнали

„Йонхап” отбелязва, че ракетата е една от две ракети „Мусудан” на Пхенян, които по-рано са били разгърнати в североизточната част на страната. Едната от тях вече беше изстреляна по-рано този месец.

Този клас ракети е с обсег на действие от 3 500 километра.

Обикновено КНДР провежда най-много подобни изпитания, когато американски и южнокорейски войски провеждат ежегодни военни игри през пролетта, разглеждани от Пхенян като подготовка за инвазия. Ученията приключват в края на тази седмица.

Вчера източници обявиха, че Северна Корея се подготвя за пети ядрен тест.