Престоят в подобна напрегната ситуация понякога предизвиква стрес в хората и предполагам, че подозрението за продажба на кораба и на моряците един по един от пиратите е породено от напрежението и неизвестността на кораба.

Това заяви капитан Димитър Димитров, председател на Асоциацията на морските капитани, цитиран от БНР.

Димитров коментира изказване на помощник-капитан Ивайло Русев на кораба "Сейнт Джеймс Парк", който изрази опасенията си, че сомалийските пирати ще продадат кораба за 4,5 милиона долара и ще се отърват от екипажа.

"Няма такъв прецедент в търговската практика. Дори корабът да бъде продаден, той не може да бъде закаран до което и да е място без екипаж на борда", категоричен бе кап. Димитров.

"Смятам, че това е един елемент от преговорите за оказване на натиск", добави той.

Има ли фирми-корабособственици, готови да отидат на преговори с похитителите дори с цената на живота на пленените моряци, и какви са очакванията за изхода от преговорите можете да чуете в звуковия файл с интервюто с капитан Димитров.

Припомняме, на 29 декември сомалийски пирати похитиха танкер "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг. На борда му има 26-членен екипаж, сред които граждани на Русия и Турция и петима българи.

Няколко дни по-късно втори кораб, на който се намират българи, също бе отвлечен от сомалийските пирати.
Посредническата агенция, наела българските моряци и за двата кораба, е „Зодиак".