Стотици писма и снимки, разказващи историята на близките отношения на папа Йоан Павел II с омъжена жена, които са продължили повече от 30 години, са били разкрити пред британската обществена медия БиБиСи.

Писмата до родената в Полша американска философка Анна-Тереза Тименецка са били държани далеч от погледа на обществеността в Националната библиотека на Полша в продължение на години.

Документите разкриват непознат аспект от личността на папата, който почина през 2005 г.   

Няма следи или подсказки, че Йоан Павел Втори е нарушил обета за безбрачие.

Приятелството между двамата е започнало през 1973 г., когато Тименецка се свързала с бъдещия папа, кардинал Карол Войтила, тогава архиепископ на Краков, относно книга с философско съдържание, която той бил написал.

Тогава 50-годишната жена пътувала от САЩ до Полша, за да дискутира произведението с Карол Войтила.

Малко след това двамата започнали кореспонденция. Първоначално писмата на кардинала са били официални и протоколни, ала след като тяхното приятелство укрепва, те стават по-интимни.

Двойката решила да работи по разширен вариант на книгата на кардинала, философския трактат „Действащия човек”.

Те са се срещали много пъти – понякога той е бил придружен от секретаря си, понякога е бил сам – и са кореспондирали често.   

През 1974 г. той пише, че е препрочел четири от писмата на Тименецка, написани в рамките на един месец, защото те били „толкова смислени и дълбоко лични”.  

Снимките, които никога преди не са ставали достояние на обществеността, разкриват Карол Войтила в лежерна светлина. Той е поканил Тименецка да го придружи на разходки из Полша, както и на ски ваканции – тя дори го придружила на къмпинг с още няколко души. Снимките показват също нейни посещения при него във Ватикана.

„Това е една от великите фигури на 20 век, главата на Католическата църква, в емоционални отношения с привлекателна жена”, казва Иймон Дъфи, професор по история на християнството в Кеймбридж.

През 1976 г. кардинал Войтила присъствал на католическа конференция в САЩ, като Тименецка го поканила да отседне при семейството ѝ в Нова Англия.

Тя изглежда е разкрила силни чувства към него, тъй като неговите писма веднага след това предполагат мъж, който се бори да осмисли тяхното приятелство в християнски понятия.

В едно от писмата, написано през септември 1976 г., той пише: „Скъпа моя Тереза, получих всички три писма. Ти пишеш за това, че сме разделени и това те натъжава, но аз не можах да намеря отговор на тези думи.”

Той я описва като „дар от Бога”.

БиБиСи не разполагат с никакви писма, написани от Анна-Тереза Тименецка.