Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за взривената кола бомба в турския град Диарбекир в четвъртък, се казва в съобщение на страницата на организацията.

При нападението загинаха 7 полицаи, а 27 души получиха наранявания. Атаката беше извършена ден преди визитата на турския премиер Ахмет Давутоглу в града.

Кола бомба уби 7 полицаи в Южна Турция
Обновена

Кола бомба уби 7 полицаи в Южна Турция

Според властите най-малко 20 души са ранени

Давутоглу, който рядко посещава доминирания от кюрди град Диарбекир, обяви, че Анкара не се страхува.

При засилени мерки за сигурност той присъства на погребението на убитите полицаи. След това той предприе символичен жест, участвайки на петъчните молитви пред Голямата джамия в централния квартал Sur.

Те смятат, че ние ще се уплашим. Но ние не се страхуваме, ние няма да треперим и ще продължим докрай”, изтъкна той.

По време на визитата бяха разположени снайперисти на покрива на джамията. 

Може би те смятат, че премиерът Ахмет Давутоглу няма да дойде в Диарбекир от страх заради тези атаки. Но скъпи жители на Диарбекир, страхувате ли се от тях, добави премиерът.

За последно Давутоглу беше в града преди парламентарните избори в края на миналата година.

Тази седмица президентът Реджеп Ердоган обяви, че 355 полицаи и войници са убити при сблъсъци с ППК през последните 2 години. По думите му 5 359 екстремисти от ППК са убити.

Междувременно световни агенции съобщават, че турски самолети са бомбардирали цели в Северен Ирак. Според армията на Турция унищожени са складове с боеприпаси и укрития, използвани от ПКК.

Четири самолета Ф-16 унищожиха цели в региона Зап. По-късно 8 самолета Ф-4 нанесоха удари по цели в региона Метина, уточняват военните.