Специално обучен плъх герой получи златен медал от британска благотворителна организация за оказване на помощ при откриването на смъртоносни мини в Камбоджа, информира ДПА.

Магава, африкански гигантски плъх, получи миниатюрен златен медал от британската ветеринарна благотворителна организация PDSA по време на онлайн церемония за работата си в азиатската страна.

Снимка 497779

Източник: ЕПА

Плъхът е открил 39 мини и други 28 експлозива до момента. Помогнал е за прочистването на повече от 141 000 квадратни метра земя, което е равно на 20 футболни игрища.

Наградата е връчена за изключителна "отдаденост, умения и храброст".

Магава е най-успешният випускник на неправителствената организация Apopo в Танзания, която от 90-те г. на миналия век тренира така наречените плъхове HeroRATs, които са обучени да откриват отделяни от експлозиви химикали и да сигнализират.

Гризачи като Магава, малко по-големи от обикновените плъхове, са достатъчно леки, за да избегнат задействане на мините.

Снимка 497777

Източник: ЕПА

Магава може да претърси площ с размер на тенис игрище за 30 минути. Тази задача може да се изпълни от хора за четири дни с металдетектор.

Магава е първият плъх, който получава наградата на PDSA. Предишните победители са били кучета, коне, гълъби и котки.

Десетилетия война оставиха много невзривени боеприпаси в Камбоджа. От 1992 г. са премахнати над два милиона мини, макар че според някои изчисления на територията на страната има още милиони.

Снимка 497780

Източник: ЕПА