Районният съд в Москва осъди всяка от трите членки на групата „Пуси Райът" на по две години затвор.

Те ще излежат присъдата си в колония от общ режим, като срокът на наказанието  започва да тече от момента на арестите им - Самуцевич ( 15 март 2012 г.), Толоконникова и Альохина ( 3 март 2012 г.).

Руската църква помоли от властите милост за момичетата
Още...

Междувременно от Висшия църковен съвет на Руската Православна църква обявиха, че подготвят изявление във връзка със случая, което ще излезе в близките часове.

Експертите по делото са установили, че подсъдимите страдат от разстройство на личността, но напълно са осъзнавали своите действия и последствията от тях. Затова съдът ги призна за вменяеми и подлежащи на наказателно постановление.

Не се налага принудително лечение за тях, определи съдия Марина Сирова. По думите й обвиняемите могат да се поправят единствено в условия на изолация от обществото. Според съда основният мотив за извършеното престъпление е религиозна ненавист.

Спецове отвеждат Толоконникова след
произнасяне на присъдата

По-рано съдия Марина Сирова заяви, че, акцията в храма „Христос Спасител" е внимателно планирана, като всеки един етап от престъплението бил координиран.
В обвинението се казва още, че за извършване на престъплението трите момичета са организирали група, но редица участници в тази група са успели да се скрият.

 

Подсъдимите са осъзнавали оскърбителния характер на своите действия и външния си вид. Те са имали намерения да направят действията си публично достояние, като се стремили да убедят не само служителите в храма, но и широката общественост. С това те са нанесли дълбоко оскърбление и обида на православните вярващи, посочи Сирова.

По този начин, коментират руските медии, съдът внася обвинение, а не очакваната оправдателната присъда срещу Надежда Толоконникова ( 22 г.), Екатерина Самуцевич (29 г.) и Мария Альохина (24 г.).

По повод съдебният процес редица протестиращи се събраха пред съда, настоявайки за освобождаването на членовете на пънк бандата.

Припомняме, трите девойки бяха задържани през март, след като участваха в пънк-молебен в храма "Христос Спасител" през февруари, чрез който призоваваха тогавашния премиер и сегашен президент на Русия Владимир Путин да си подаде оставката.

„Молитвата" „Богородице, Путин прогони", която изпяха „Пуси Райът" е на фона на безпрецедентни протести срещу 12-годишното управление на бившия офицер от КГБ.

Срещу тях са повдигнати обвинения за хулиганство. Преди няколко седмици държавният обвинител поиска три години затвор за членовете на бандата.

Редица западни шоузвезди и политици се обявиха против процеса.