Финансовите министри на по-малки страни членки на ЕС се обявиха против план за ограничаване правото на правителствата да блокират реформи на Общността по данъчни въпроси, информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция коментира, че вероятно това ще намали шансовете на ЕС да окаже натиск върху големите дигитални компании.

Държавите членки с по-малко население от години блокират опити за запълване на дупките в законодателството, които позволяват укриване на данъци и в някои случаи дори пране на пари в Европейския съюз. Много от тях защитават правото си да решават сами какви данъчни закони да прилагат и привличат чуждестранни компании с данъчни отстъпки.

В опит да извади страните от безизходното положение Европейската комисия предложи през миналия месец постепенно да се премахне правото на вето, което се използва от държавите при реформиране на данъчните правила.

Но на среща в Брюксел представителите на Люксембург, Малта, Литва, Холандия и Швеция призоваха да се запази правото на вето. Опозицията само на една от тези държави е достатъчна да блокира планираните промени в целия ЕС.

Франция въвежда данък върху технологичните компании от 1 януари

Франция въвежда данък върху технологичните компании от 1 януари

Новият данък ще увеличи постъпленията през 2019 г. с 500 милиона евро

Комисията предложи постепенно да се премине към приемане на решения по маловажни данъчни въпроси с мнозинство, а важните структурни реформи да се прокарват с единодушие. Европейската комисия отказва да се използва пренебрегвано правило, което позволява приемането на данъчни реформи с мнозинство - ход, който може реално да прекрати правото на вето.

Люксембург е сред тези държави, които са против предложената от Комисията реформа. Страната държи да се запази единодушието при прокарването на данъчни решения.

Малката държава от години блокира опитите на Германия и Франция за промяна в правилата на ЕС за справяне с проблема с укриването на данъци, което изисква обмен на информация за банковите сметки на чужди граждани.

Ирландия пък блокира налагане на общ данък върху приходите на дигиталните компании. Това принуждава няколко държави, включително Франция, Испания и Италия, да приемат подобен данък на национално ниво, въпреки че има риск да отслаби пазара на ЕС.

ЕС не успя да излезе от безизходицата по въпроса за цифровия данък

ЕС не успя да излезе от безизходицата по въпроса за цифровия данък

През март Европейската комисия предложи данък 3% върху приходите на големите компании

През следващите седмици ще има нов опит за приемане на цифров данък на европейско ниво, въпреки че шансовете за успех са нищожни.

През миналата година Брюксел предложи цифров данък, за да се възстанови честната конкуренция в блока и да се прекратят практики, които позволяват на компании като Google, Facebook и Amazon да избягват плащането на данъци чрез преместване на приходите в държави като Люксембург и Ирландия, където има ниски данъци.

Германия и Франция подкрепят плана на Комисията данъчните въпроси да се приемат с мнозинство.