Финансовите министри на страните членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение за въвеждане на цифров данък върху приходите на големите технологични компании, въпреки че в последния момент Франция и Германия излязоха с нов план за спасяване на предложението, което щеше да засегне най-вече компании като Google и Facebook, информира "Ройтерс".

През март Европейската комисия предложи данък 3% върху приходите на големите компании в интернет. Комисията смята, че не плащат достатъчно данъци.

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Франция и Германия се борят за спасяване на предложението за цифров данък в ЕС

Данък 3% върху приходите от реклами в интернет

За приемането на данъка е необходима подкрепата на всички 28 страни членки, включително и от държави като Ирландия, които имат ниски данъци и привличат многонационални компании.

Провалът е удар върху френския президент Еманюел Макрон, тъй като правителството му инвестира значителен политически капитал в този данък. Също в Париж се разглежда като полезен пример за общи европейски действия преди изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Според предложението на Европейската комисия данъкът трябваше да бъде временно решение, докато страните членки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие не договорят международно споразумение. Но това беше отхвърлено от Ирландия и скандинавски държави.

ЕК иска споразумение за цифровия данък до март 2019 г.

ЕК иска споразумение за цифровия данък до март 2019 г.

Преди месец ЕС не успя да постигне консенсус по въпроса

Така Франция и Германия трябваше да излязат с ново предложение, което включва данък само върху приходите от реклама в интернет пространството. Но и това беше блокирано от най-малко четирима министри. В крайна сметка те се съгласиха да продължат преговорите.