На етикетите на бурканите с мед, които се продават в Европейския съюз, да се посочват и страната на произход на меда, който се смесва с този, произведен в страна-членка на ЕС.

За това настоява българската делегация, ръководена от евродепутата Мария Габриел. От името на работната група, както и на свои колеги Мария Габриел е внесла питане в Европейската комисия относно етикетирането на меда.

Авторите на въпроса настояват за изменение на съществуващите правила, така че освен страната на произход, задължителното етикетиране да съдържа ясно посочване на другата страна или страни на произход, когато медът е смес, и съотношението на всеки мед в комбинацията.

Според европейските пчелари обозначението „смес от ЕС и мед извън ЕС" може да подведе потребителите, тъй като те не разполагат с пълна информация за истинския произход на меда и за неговия състав.

През декември 2015 г. бяха събрани 2,237 проби от мед, предназначен за консумация от хората, от държавите-членки, Швейцария и Норвегия. Лабораторни анализи показаха, че 29% от пробите имат неправилно указание за географски произход, медът се смесва с различни видове захар, а за някои проби е бил обявен грешен растителен произход.

Отговорът на Европейската комисия на депозирания от евродепутатите въпрос се очаква до шест седмици.