Либералните демократи във Великобритания спечелиха парламентарно място за сметка на управляващата Консервативна партия, което е голям удар за британския премиер Борис Джонсън, съобщават "Гардиън" и "Ройтерс".

Либералните демократи печелят изборите в Брекън и Раднършир, Уелс.

Твърд Брекзит носи победата на Борис Джонсън

Твърд Брекзит носи победата на Борис Джонсън

Социологически прогнози на Острова

Победата на Джейн Додс срещу Крис Дейвис означава, че работното мнозинство на премиера в Камарата на общините се стопи до един глас. Загубата на консерваторите може да се разтълкува като безпокойство от обещанието на Борис Джонсън да извади страната от ЕС без споразумение.

Либералните демократи спечелиха с 13 862 гласа, торите получиха 12 401, което е разлика от 1 425 гласа. Тежка нощ за Лейбъристката партия, която беше подкрепена с 1680 гласа. Тя е на четвърто място, след като Партия "Брекзит" на Найджъл Фараж получи 3331 гласа.

Борис Джонсън изключи избори преди крайния срок за Брекзит

Борис Джонсън изключи избори преди крайния срок за Брекзит

Нова позиция на Острова

Изборите бяха организирани след отстраняването от парламента на депутата от Консервативната партия Крис Дейвис, който беше признат за виновен, че е излъгал за финансови разходи. Въпреки скандала Дейвис беше избран да участва на вота.

Свиващото се мнозинство на Борис Джонсън показва ясно, че няма мандат да извади Великобритания от ЕС без споразумение, обяви лидерът на Либералните демократи Джо Суинсън, чиято партия сега има 13 места в парламента.

Либералните демократи държаха мястото в Брекън и Раднършир от 1997 до 2015 г., когато беше спечелено от Дейвис.