Победа за президента на САЩ Доналд Тръмп. Сенатът на САЩ отхвърли законодателство за запазване на санкциите срещу компании, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, включително и компанията за алуминий "Русал", информира "Ройтерс".

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска

Въпреки решението от миналия месец да се облекчат ограниченията за фирмите

42-ма срещу 57 сенатори гласуваха за прекратяване дебатирането на мярката, след като 11 сенатори от Републиканската партия се присъединиха към демократите в подкрепа на резолюцията на фона на възникналите въпроси около отношенията на Тръмп с руския лидер Владимир Путин.

Демократите трябваше да преодолеят прага от 60 гласа за финално гласуване в 100-местния Сенат, където Републиканската партия има мнозинство с шест гласа (53 срещу 47).

Подобна мярка ще бъде подложена на гласуване днес в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство. Но в дългосрочен план не е ясно какво ще се случи. За да попречи на администрацията да отменя санкциите, мярката трябва да мине през двете камари, включително да се събере 2/3 мнозинство в Сената и Камарата на представителите, за да се преодолее очакваното от Тръмп вето.

Демократите искат обяснения от Мнучин за облекчени санкции срещу руски компании

Демократите искат обяснения от Мнучин за облекчени санкции срещу руски компании

Фирмите са свързани с руския олигарх Дерипаска

Много членове на Конгреса поставят под въпрос решението на финансовото министерство от декември да смекчи наложените през април санкции срещу бизнесите на Дерипаска. Руският милиардер и контролираните от него компании En+ Group, ГАЗ, "Базов елемент" и "Русал" бяха сред онези, срещу които Вашингтон наложи санкции в началото на април. Това означава блокиране на активи и забрана на всякакъв бизнес с тези компании за американски граждани.

Администрацията на Тръмп притиска републиканските законодатели да не подкрепят внесената от лидера на демократите в Сената Чък Шумър резолюция, която не позволява на правителството да отменя санкциите.

САЩ замразиха активите на руския олигарх Олег Дерипаска

САЩ замразиха активите на руския олигарх Олег Дерипаска

Сред тях са имения в Ню Йорк и Вашингтон

"42-ма републикански сенатори избраха да застанат зад Владимир Путин", коментира Шумър.

Съветници от Сената заявиха, че представители на финансовото министерство са уговаряли сенатори да смекчат санкциите, защото Дерипаска се е съгласил да продаде част от акциите си.